Column Adriani | Fake

Hans Adriani Hans Adriani
• Laatste update:

Met spionnetjes aan beide kanten om niets te missen. Vergeleken met Tante Mies leek Billie Turf een scharminkel. Tante Mies ging dus niet met een advocaat naar bed, maar met een advocaatje. Met slagroom. Scheelt twee letters, maar wel een huwelijk, want haar Willem was geen advocaat maar stratenmaker. Fakenieuws dus. Deze Automotive uitgave heeft als onderwerp duurzaamheid. Duurzaamheid en nepnieuws zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Milieu en klimaat worden voortdurend door elkaar gehaald. Hele volksstammen rennen achter goeroes als Al Gore, Terlouw en Nijpels aan om doelen te bereiken die niet bereikt hoeven te worden. De gaten in de ozonlaag worden (niet) groter, de ijsberen sterven (niet) uit en de zeespiegel stijgt (niet). Geen wetenschap, maar geloof. Koop en lees even de recente uitgave van Salomon Kroonenberg, Spiegelzee. Even om de potjes met fakenieuws weer wat in balans te brengen.

Hele volksstammen rennen achter ­goeroes aan om doelen te bereiken die niet bereikt ­hoeven te worden.

Kijk zelf maar in welk potje je het stopt. Het lijkt een automatisme in het menselijk brein. Gevoed door de invalshoek. Info komt binnen en valt wel of niet als een muntje in je eigen waarheidsbakje. Hoe is het mogelijk dat twee mensen zo verschillend naar dezelfde info kijken? Wie heeft niet geregeld het probleem dat je ergens een standpunt over hoort en dat oké vindt en even later een uitleg over het tegengestelde krijgt en denkt: eigenlijk lijkt dat ook wel te kloppen. Fakenieuws over duurzaamheid, klimaat en zelfrijdende auto’s is aan de orde van de dag. En iedereen heeft zijn eigen waarheid. Er is natuurlijk ook geen universele waarheid. Wellicht ook maar goed. Anders was het leven saai. Dan ging nooit meer mijn vlag uit wanneer er drie journalisten werden ontslagen door CNN wegens fakenieuws over Trump of wanneer Google’s Firefly-project rond zelfrijdende auto’s stopte. Ik houd me maar vast aan het adagium: ‘The mind is like a parachute. It only works unless it’s open’. Tante Mies: proost!

Hans Adriani, Dealer bd. hans@dsolution.eu

Geplaatst in rubriek:
Hans Adriani
Hans Adriani

Adriani is Toyota-dealer buiten bedrijf en zit tegenwoordig in de IT. Deze langstzittende columnist van Automotive geeft elk nummer van Automotive Management zijn bijzondere kijk op de branche.

Column Adriani | Fake | Automotive Online

Column Adriani | Fake

Hans Adriani Hans Adriani
• Laatste update:

Met spionnetjes aan beide kanten om niets te missen. Vergeleken met Tante Mies leek Billie Turf een scharminkel. Tante Mies ging dus niet met een advocaat naar bed, maar met een advocaatje. Met slagroom. Scheelt twee letters, maar wel een huwelijk, want haar Willem was geen advocaat maar stratenmaker. Fakenieuws dus. Deze Automotive uitgave heeft als onderwerp duurzaamheid. Duurzaamheid en nepnieuws zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Milieu en klimaat worden voortdurend door elkaar gehaald. Hele volksstammen rennen achter goeroes als Al Gore, Terlouw en Nijpels aan om doelen te bereiken die niet bereikt hoeven te worden. De gaten in de ozonlaag worden (niet) groter, de ijsberen sterven (niet) uit en de zeespiegel stijgt (niet). Geen wetenschap, maar geloof. Koop en lees even de recente uitgave van Salomon Kroonenberg, Spiegelzee. Even om de potjes met fakenieuws weer wat in balans te brengen.

Hele volksstammen rennen achter ­goeroes aan om doelen te bereiken die niet bereikt ­hoeven te worden.

Kijk zelf maar in welk potje je het stopt. Het lijkt een automatisme in het menselijk brein. Gevoed door de invalshoek. Info komt binnen en valt wel of niet als een muntje in je eigen waarheidsbakje. Hoe is het mogelijk dat twee mensen zo verschillend naar dezelfde info kijken? Wie heeft niet geregeld het probleem dat je ergens een standpunt over hoort en dat oké vindt en even later een uitleg over het tegengestelde krijgt en denkt: eigenlijk lijkt dat ook wel te kloppen. Fakenieuws over duurzaamheid, klimaat en zelfrijdende auto’s is aan de orde van de dag. En iedereen heeft zijn eigen waarheid. Er is natuurlijk ook geen universele waarheid. Wellicht ook maar goed. Anders was het leven saai. Dan ging nooit meer mijn vlag uit wanneer er drie journalisten werden ontslagen door CNN wegens fakenieuws over Trump of wanneer Google’s Firefly-project rond zelfrijdende auto’s stopte. Ik houd me maar vast aan het adagium: ‘The mind is like a parachute. It only works unless it’s open’. Tante Mies: proost!

Hans Adriani, Dealer bd. hans@dsolution.eu

Geplaatst in rubriek:
Hans Adriani
Hans Adriani

Adriani is Toyota-dealer buiten bedrijf en zit tegenwoordig in de IT. Deze langstzittende columnist van Automotive geeft elk nummer van Automotive Management zijn bijzondere kijk op de branche.