Column Adriani | Cholesterol

Hans Adriani Hans Adriani
• Laatste update:

‘U moet het nog wel even bij Dokter na laten meten.’ Dokter zonder ‘de’ ervoor. Een soort ouderwets Noord-­Hollandse eerbied voor het doktersambt. Zoals ook een ons bekende makelaar altijd alleen Makelaar zei. Hij vond zichzelf belangrijk. Dokter stelde 8 vast. Dus nog niet dood, maar wel erg slecht. Advies? Eetgewoonten aanpassen. En als het even kan ook drinkgewoonten. Daarnaast de triggers roken en stress. Ik rook niet en denk niet zonder een zekere mate van stress te kunnen. Dan maar korter en leuker. Ik heb een ­solidaire vrouw. Die kookte ineens gezond en het bleek nog lekker ook. We zijn nu jaren verder. Nog steeds gezond eten en regelmatig check op cholesterol. Toch weer wat hoog begin dit jaar. Zo rond de 6,5 – 7. ‘Hoe staat het met de drank?’ vraagt Dokter. Hij heeft er een trucje voor. Hij vraagt: ‘meer dan vijf eenheden per dag?’ iemand die er vijf per dag inneemt zegt dan ‘nee hoor, maar 4’. 

Ze verlagen niet je cholesterol, maar de meetwaarden tijdens de test.

Zonder die aanzet had hij twee gelogen. Ik kreeg inmiddels cholesterolver­lagende pillen. Bizarre bijwerkingen. Na twee weken dikke blazen op m’n lijf en in m’n keel. Wel lagere cholesterol. Maar snel gestopt. Met een laag cholesterol je kist in is evengoed nog niet de bedoeling. Sinds maart dit jaar een glas of twee wijn per week. En verder alcoholvrij bier. Is nog lastig in het buitenland. Met meewarige blik: ‘No Sir, we only have the real thing…’ Nu valt het pas op hoe veel er overal gezopen wordt. En hoe het stinkt als je zelf niet drinkt. Bijna net zo erg als met roken. Ik las nog wat meer info over cholesterolverlagende pillen. Con­spiracy theorieën zijn niet aan mij besteed, maar het is wel een miljardenindustrie. Ze verlagen niet je cholesterol, maar wel de meetwaarden in de testen.

Zoiets als het oliedruklampje eruit halen als je het zat bent dat het elke keer gaat branden als je de olie moet bijvullen. Ik zou toch allemaal maar wat minder drinken.

Geplaatst in rubriek:
Hans Adriani
Hans Adriani

Adriani is Toyota-dealer buiten bedrijf en zit tegenwoordig in de IT. Deze langstzittende columnist van Automotive geeft elk nummer van Automotive Management zijn bijzondere kijk op de branche.

Column Adriani | Cholesterol | Automotive Online

Column Adriani | Cholesterol

Hans Adriani Hans Adriani
• Laatste update:

‘U moet het nog wel even bij Dokter na laten meten.’ Dokter zonder ‘de’ ervoor. Een soort ouderwets Noord-­Hollandse eerbied voor het doktersambt. Zoals ook een ons bekende makelaar altijd alleen Makelaar zei. Hij vond zichzelf belangrijk. Dokter stelde 8 vast. Dus nog niet dood, maar wel erg slecht. Advies? Eetgewoonten aanpassen. En als het even kan ook drinkgewoonten. Daarnaast de triggers roken en stress. Ik rook niet en denk niet zonder een zekere mate van stress te kunnen. Dan maar korter en leuker. Ik heb een ­solidaire vrouw. Die kookte ineens gezond en het bleek nog lekker ook. We zijn nu jaren verder. Nog steeds gezond eten en regelmatig check op cholesterol. Toch weer wat hoog begin dit jaar. Zo rond de 6,5 – 7. ‘Hoe staat het met de drank?’ vraagt Dokter. Hij heeft er een trucje voor. Hij vraagt: ‘meer dan vijf eenheden per dag?’ iemand die er vijf per dag inneemt zegt dan ‘nee hoor, maar 4’. 

Ze verlagen niet je cholesterol, maar de meetwaarden tijdens de test.

Zonder die aanzet had hij twee gelogen. Ik kreeg inmiddels cholesterolver­lagende pillen. Bizarre bijwerkingen. Na twee weken dikke blazen op m’n lijf en in m’n keel. Wel lagere cholesterol. Maar snel gestopt. Met een laag cholesterol je kist in is evengoed nog niet de bedoeling. Sinds maart dit jaar een glas of twee wijn per week. En verder alcoholvrij bier. Is nog lastig in het buitenland. Met meewarige blik: ‘No Sir, we only have the real thing…’ Nu valt het pas op hoe veel er overal gezopen wordt. En hoe het stinkt als je zelf niet drinkt. Bijna net zo erg als met roken. Ik las nog wat meer info over cholesterolverlagende pillen. Con­spiracy theorieën zijn niet aan mij besteed, maar het is wel een miljardenindustrie. Ze verlagen niet je cholesterol, maar wel de meetwaarden in de testen.

Zoiets als het oliedruklampje eruit halen als je het zat bent dat het elke keer gaat branden als je de olie moet bijvullen. Ik zou toch allemaal maar wat minder drinken.

Geplaatst in rubriek:
Hans Adriani
Hans Adriani

Adriani is Toyota-dealer buiten bedrijf en zit tegenwoordig in de IT. Deze langstzittende columnist van Automotive geeft elk nummer van Automotive Management zijn bijzondere kijk op de branche.