Waar ligt jouw grens?
Dit is niet leuk meer…
Ongewenst gedrag gaat over hoe je met elkaar omgaat. Het is een verzamelbegrip en gaat over pesten, intimidatie, agressie en discriminatie op de werkvloer. Een grapje is leuk, maar wanneer iemand structureel voor gek wordt gezet is het niet ok! Wat doe je als je zelf wordt gepest of als je ziet dat een collega constant de klos is?
Maar het kan ook gaan over ongewenst gedrag door bijvoorbeeld klanten. Bij frustratie agressie wordt iemand gefrustreerd en agressief doordat er onverwacht iets vervelends is gebeurd. Maar het kan ook gaan om intimidatie of emotionele chantage, waarbij iemand inspeelt op je schuldgevoel. Hoe ga je daarmee om?
Herkenbare situaties
Op www.arbomobiel.nl/ongewenstgedrag (een initiatief van BOVAG en vakbonden) zijn herkenbare situaties verfilmd om je te helpen jouw grens te bepalen. Want hoever laat jij het komen? En wat kun je doen om een ongewenste situatie niet uit de hand te laten lopen? Jouw eigen gedrag is vaak heel bepalend.
Wat kun je doen?
Het is belangrijk om ongewenst gedrag te herkennen. Een geintje is leuk maar wanneer een collega altijd de klos is, en als het structureel gebeurt is er sprake van treiteren. Voorbeelden hiervan zijn: iemand negeren, spullen verstoppen of vernielen, telefoontjes niet doorgeven, vervelende opmerkingen maken. Dit gedrag kan voor het slachtoffer heel traumatisch zijn, tot zelfmoorden aan toe. Daar moet je wat mee doen, als collega of leidinggevende. Uit onderzoek blijkt dat 18% bang is zélf het slachtoffer te worden en dat 11% vreest voor zijn carrière. Pesten is geen populair onderwerp: in veel bedrijven wordt het onderwerp gewoon onder het tapijt geveegd.
Ook bij ongewenst gedrag door klanten kun je zelf een hoop verschil maken. Door bijvoorbeeld te herkennen of een klant je bewust aan het intimideren is of dat hij agressief is doordat er onverwacht iets vervelends is gebeurd? Want dit zijn twee hele verschillende situaties waar je ook verschillend mee om moet gaan.
Bekijk de filmpjes en lees te tipkaarten over wat jij kunt doen aan ongewenst gedrag. Meer informatie: Www.arbomobiel.nl/ongewenstgedrag. Of ga meteen naar de filmpjes.