Snapshots | Overname: Louwman koopt Automotions

Romy Wielinga Romy Wielinga
Louwman wordt de grootste Mercedes-dealer van Zuid-Nederland. (Beeld: Automotions).

Verhuur / Premiejager duwt verhuurder de branche uit

Autoverhuurbedrijf Jaap Korpershoek zou dit jaar zijn 50 jaar bestaan vieren, maar in plaats daarvan beëindigden Jaap en Gonny Korpershoek uit Rotterdam op 1 juli de verhuuractiviteiten. Ze kregen de vloot van 155 auto’s niet meer verzekerd nadat de verzekeraar de polis beëindigde. Een verzekeraar wilde ze voor 800 duizend euro per jaar verzekeren, meer dan vier keer zowel als in 2019.

BPM / BPM flink omlaag, consumentenprijzen stabiel

bpmwltp 2020 shutterstock 730In vrijwel alle autosegmenten is de bpm sinds 1 juli – toen de nieuwe bpm-tabellen van kracht werden – omlaag gegaan. De CO2-uitstootwaarden liggen volgens de nieuwe WLTP-meetmethode tot wel 20 procent hoger dan volgens de oude methode, maar het gemiddelde bpm-bedrag is tot wel 15 procent lager. Dat blijkt uit een analyse van softwareleverancier Autodisk op 300 duizend unieke leasecalculaties van Europese automodellen. De consumentenprijzen (inclusief de bpm) blijven echter nagenoeg gelijk. Dat komt doordat autofabrikanten tot nu toe de catalogusprijzen voor Nederland omlaag brachten om het ‘bpm-effect’ te dempen, weet Autodisk-directeur Alain Snel. Nu dat effect minder wordt, kan die prijs dus in lijn worden gebracht met de rest van Europa. Op basis van de analyse concludeert Snel ook dat de huidige tabel budgetneutraal, en zelfs in het voordeel van de belastingbetaler is. En daarmee lijkt de grote angst van Bovag en RAI Vereniging, dat de bpm zou stijgen, ongegrond. Al vinden de brancheorganisaties wel dat het in hun ogen teveel geïnde geld in de afgelopen jaren teruggegeven moet worden, bijvoorbeeld in de vorm van een slooppremie.

Gehoord

“Mijn conclusie is en blijft dat de mensenrechten in Nederland massaal en tot op het bot geschonden worden door de Nederlandse overheid.”

Dat zegt bpm-dienstverlener Joost Verhoeven in een reactie op het advies van Advocaat-Generaal Peter Wattel aan de Hoge Raad. De AG wil dat Verhoeven de toegang tot de rechtszaal voor minimaal een half jaar wordt ontzegd.

Reorganisatie / Suzuki gaat private

nimag foto googleSuzuki-importeur Nimag is bezig met een nieuwe organisatiestructuur waarbij aparte divisies komen voor de automotive en motor- en marine-activiteiten. Ook de invulling van het management wordt aangepast, al blijft de directie ongewijzigd. De nieuwe organisatie wordt tussen de 50 en 60 man groot. Dat betekent dat er zo’n twintig mensen vertrekken bij Nimag. In principe gaat dat zonder gedwongen ontslagen, licht het bedrijf toe. Voor de medewerkers wordt een nieuwe betrekking gezocht binnen moederbedrijf Louwman Groep. “Mocht dit niet lukken, dan begeleiden we onze medewerkers naar werk buiten de Louwman Group”, stelt het bedrijf in een toelichting. Het bedrijf richt zich in de komende jaren nadrukkelijk op het aanbieden van private lease-opties en mobiliteitsservices. 

Overname / Van Leussen koopt Morrenhof

Autobedrijf Van Leussen heeft Toyota-dealer Morrenhof uit Raalte gekocht. Op 1 augustus gingen de bedrijfsactiviteiten over naar het autobedrijf van Jan en Harold van Leussen. De 9 werknemers van Morrenhof treden in dienst van Van Leussen, dat het aantal vestigingen uitbreidt naar vier: Zwolle, Dalfsen, Ommen en Raalte. Volgens Harold van Leussen past de overname in de bedrijfsstrategie. “De aankoop van Morrenhof biedt ons synergievoordeel, waardoor wij de kosten beter in bedwang kunnen houden.”

Terugkopen / Century in handen Pon

century pon foto centuryDealer Groep Pon koopt de Noordelijke dealerholding Century Autogroep. De overname komt voort uit de aanstelling van Erik Meems als retailverantwoordelijke bij Dealer Groep Pon, de dealerdivisie van Pon. Meems is nu nog dga van Century, dat hij in 2014 kocht van Pon. Pon bleef minderheidsaandeelhouder aan het bedrijf en wordt nu weer volledig eigenaar.

Universeel / Knoop zo goed als de grootste

jaco knoop foto marcel cazemierJaco Knoop opent twee Vakgarage-vestigingen in ex-dealerpanden van Bochane in Wageningen en Maarn. Knoop werkt voor het eerst samen met Vakgarage, hij had al vijf Bosch Car Service-vestigingen en één Autocrew-vestiging. Bochane neemt ook een belang in de twee bedrijven, maar de operationele leiding is in handen van Knoop. De twee vestigingen gaan opereren onder de naam Vakgarage Piet en gaan onderhoud en occasionverkoop doen. Vakgarage-voorzitter Vishal Durgaram is blij met de toetreding. “Knoop gelooft in collectiviteit en de toegevoegde waarde van een franchiseformule.” Knoop groeit door de overname naar 8 vestigingen en is daarmee met Vaartland (8 vestigingen) en Smits Auto (7 vestigingen) één van de grootste niet-dealer gelieerde universele garagisten.

Faillissement / Doek valt voor NL Car Group

NL Car Group, 25 jaar geleden opgericht als Nijland & Leussink, houdt op te bestaan. Directeur en oprichter Jos Nijland vroeg het faillissement aan voor zijn exportbedrijf. Door de lockdown en het sluiten van de grenzen viel de export volledig stil. Dat was de finale klap voor het autobedrijf, vertelt Nijland aan Automotive. “Ik heb er de eerste week slecht van geslapen. Als je geld leent van een bank, wil je dat terugbetalen. Maar belangrijker nog: er werken hier elke dag fantastische mensen met ziel en zaligheid in dit bedrijf.”

Op de vraag of hij zaken wellicht anders had moeten doen, moet Nijland nadenken. “Dat vind ik altijd zo’n rare vraag. Ja, met de kennis van nu misschien, maar achteraf is het makkelijk beslissingen nemen. Ik heb nergens spijt van en vind dat we goed hebben gehandeld. Het heeft helaas verkeerd uitgepakt. Dat vind ik echt zonde – voor mij, maar vooral voor mijn medewerkers.”

Snapshots | Overname: Louwman koopt Automotions | Automotive Online

Snapshots | Overname: Louwman koopt Automotions

Romy Wielinga Romy Wielinga
Louwman wordt de grootste Mercedes-dealer van Zuid-Nederland. (Beeld: Automotions).

Verhuur / Premiejager duwt verhuurder de branche uit

Autoverhuurbedrijf Jaap Korpershoek zou dit jaar zijn 50 jaar bestaan vieren, maar in plaats daarvan beëindigden Jaap en Gonny Korpershoek uit Rotterdam op 1 juli de verhuuractiviteiten. Ze kregen de vloot van 155 auto’s niet meer verzekerd nadat de verzekeraar de polis beëindigde. Een verzekeraar wilde ze voor 800 duizend euro per jaar verzekeren, meer dan vier keer zowel als in 2019.

BPM / BPM flink omlaag, consumentenprijzen stabiel

bpmwltp 2020 shutterstock 730In vrijwel alle autosegmenten is de bpm sinds 1 juli – toen de nieuwe bpm-tabellen van kracht werden – omlaag gegaan. De CO2-uitstootwaarden liggen volgens de nieuwe WLTP-meetmethode tot wel 20 procent hoger dan volgens de oude methode, maar het gemiddelde bpm-bedrag is tot wel 15 procent lager. Dat blijkt uit een analyse van softwareleverancier Autodisk op 300 duizend unieke leasecalculaties van Europese automodellen. De consumentenprijzen (inclusief de bpm) blijven echter nagenoeg gelijk. Dat komt doordat autofabrikanten tot nu toe de catalogusprijzen voor Nederland omlaag brachten om het ‘bpm-effect’ te dempen, weet Autodisk-directeur Alain Snel. Nu dat effect minder wordt, kan die prijs dus in lijn worden gebracht met de rest van Europa. Op basis van de analyse concludeert Snel ook dat de huidige tabel budgetneutraal, en zelfs in het voordeel van de belastingbetaler is. En daarmee lijkt de grote angst van Bovag en RAI Vereniging, dat de bpm zou stijgen, ongegrond. Al vinden de brancheorganisaties wel dat het in hun ogen teveel geïnde geld in de afgelopen jaren teruggegeven moet worden, bijvoorbeeld in de vorm van een slooppremie.

Gehoord

“Mijn conclusie is en blijft dat de mensenrechten in Nederland massaal en tot op het bot geschonden worden door de Nederlandse overheid.”

Dat zegt bpm-dienstverlener Joost Verhoeven in een reactie op het advies van Advocaat-Generaal Peter Wattel aan de Hoge Raad. De AG wil dat Verhoeven de toegang tot de rechtszaal voor minimaal een half jaar wordt ontzegd.

Reorganisatie / Suzuki gaat private

nimag foto googleSuzuki-importeur Nimag is bezig met een nieuwe organisatiestructuur waarbij aparte divisies komen voor de automotive en motor- en marine-activiteiten. Ook de invulling van het management wordt aangepast, al blijft de directie ongewijzigd. De nieuwe organisatie wordt tussen de 50 en 60 man groot. Dat betekent dat er zo’n twintig mensen vertrekken bij Nimag. In principe gaat dat zonder gedwongen ontslagen, licht het bedrijf toe. Voor de medewerkers wordt een nieuwe betrekking gezocht binnen moederbedrijf Louwman Groep. “Mocht dit niet lukken, dan begeleiden we onze medewerkers naar werk buiten de Louwman Group”, stelt het bedrijf in een toelichting. Het bedrijf richt zich in de komende jaren nadrukkelijk op het aanbieden van private lease-opties en mobiliteitsservices. 

Overname / Van Leussen koopt Morrenhof

Autobedrijf Van Leussen heeft Toyota-dealer Morrenhof uit Raalte gekocht. Op 1 augustus gingen de bedrijfsactiviteiten over naar het autobedrijf van Jan en Harold van Leussen. De 9 werknemers van Morrenhof treden in dienst van Van Leussen, dat het aantal vestigingen uitbreidt naar vier: Zwolle, Dalfsen, Ommen en Raalte. Volgens Harold van Leussen past de overname in de bedrijfsstrategie. “De aankoop van Morrenhof biedt ons synergievoordeel, waardoor wij de kosten beter in bedwang kunnen houden.”

Terugkopen / Century in handen Pon

century pon foto centuryDealer Groep Pon koopt de Noordelijke dealerholding Century Autogroep. De overname komt voort uit de aanstelling van Erik Meems als retailverantwoordelijke bij Dealer Groep Pon, de dealerdivisie van Pon. Meems is nu nog dga van Century, dat hij in 2014 kocht van Pon. Pon bleef minderheidsaandeelhouder aan het bedrijf en wordt nu weer volledig eigenaar.

Universeel / Knoop zo goed als de grootste

jaco knoop foto marcel cazemierJaco Knoop opent twee Vakgarage-vestigingen in ex-dealerpanden van Bochane in Wageningen en Maarn. Knoop werkt voor het eerst samen met Vakgarage, hij had al vijf Bosch Car Service-vestigingen en één Autocrew-vestiging. Bochane neemt ook een belang in de twee bedrijven, maar de operationele leiding is in handen van Knoop. De twee vestigingen gaan opereren onder de naam Vakgarage Piet en gaan onderhoud en occasionverkoop doen. Vakgarage-voorzitter Vishal Durgaram is blij met de toetreding. “Knoop gelooft in collectiviteit en de toegevoegde waarde van een franchiseformule.” Knoop groeit door de overname naar 8 vestigingen en is daarmee met Vaartland (8 vestigingen) en Smits Auto (7 vestigingen) één van de grootste niet-dealer gelieerde universele garagisten.

Faillissement / Doek valt voor NL Car Group

NL Car Group, 25 jaar geleden opgericht als Nijland & Leussink, houdt op te bestaan. Directeur en oprichter Jos Nijland vroeg het faillissement aan voor zijn exportbedrijf. Door de lockdown en het sluiten van de grenzen viel de export volledig stil. Dat was de finale klap voor het autobedrijf, vertelt Nijland aan Automotive. “Ik heb er de eerste week slecht van geslapen. Als je geld leent van een bank, wil je dat terugbetalen. Maar belangrijker nog: er werken hier elke dag fantastische mensen met ziel en zaligheid in dit bedrijf.”

Op de vraag of hij zaken wellicht anders had moeten doen, moet Nijland nadenken. “Dat vind ik altijd zo’n rare vraag. Ja, met de kennis van nu misschien, maar achteraf is het makkelijk beslissingen nemen. Ik heb nergens spijt van en vind dat we goed hebben gehandeld. Het heeft helaas verkeerd uitgepakt. Dat vind ik echt zonde – voor mij, maar vooral voor mijn medewerkers.”