Redactioneel | Hooligans

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Dankzij dit kleine groepje werd het algemene beeld: een bezoek aan een stadion is gegarandeerd deelgenoot worden van vechtpartijen tussen hooligans en de ME. Natuurlijk vinden die ongeregeldheden nog wel eens plaats, maar dankzij optreden van overheden, voetbalbond en voetbalclubs, is het imago ten gunste van de liefhebbers gekeerd. Niet het voetbal wordt als zondebok gezien, maar de hooligans worden hard aangepakt.

Het fenomeen dat een kleine groep het imago van een complete sector bepaalt, is precies de reden waarom het exporterende deel van de autobranche zijn adem inhield bij de rechtszaak tussen het Openbaar Ministerie en een Hoogeveens autobedrijf over btw-fraude bij export. De eigenaren werden schuldig bevonden aan criminele activiteiten, waarbij ze een actieve rol hebben gespeeld. Het autobedrijf krijgt een boete van 500 duizend euro, de Belastingdienst bekijkt hoeveel van de vermeende 15 miljoen euro aan gemiste inkomsten kan worden verhaald.

Staat deze zaak op zichzelf? Deels wel, deels niet. Er was de hoop dat de Rechtbank met zijn uitspraak gelijk een soort ‘checklist’ bood in de onderzoekplicht die een exporterend bedrijf heeft om fraude te voorkomen. Die jurisprudentie kwam er niet. Daarvoor staat deze zaak te veel op zichzelf. Anderzijds betekent de zaak wel een extra smet op het imago van auto-exporteurs, dat al niet zo best was. In die zin raakt deze zaak alle exporteurs. Het wordt tijd dat overheid, branche en autobedrijven gezamenlijk tot een oplossing komen waarbij goedwillende exporteurs hun werk kunnen blijven doen zonder de zweem van illegaliteit.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Redactioneel | Hooligans | Automotive Online

Redactioneel | Hooligans

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Dankzij dit kleine groepje werd het algemene beeld: een bezoek aan een stadion is gegarandeerd deelgenoot worden van vechtpartijen tussen hooligans en de ME. Natuurlijk vinden die ongeregeldheden nog wel eens plaats, maar dankzij optreden van overheden, voetbalbond en voetbalclubs, is het imago ten gunste van de liefhebbers gekeerd. Niet het voetbal wordt als zondebok gezien, maar de hooligans worden hard aangepakt.

Het fenomeen dat een kleine groep het imago van een complete sector bepaalt, is precies de reden waarom het exporterende deel van de autobranche zijn adem inhield bij de rechtszaak tussen het Openbaar Ministerie en een Hoogeveens autobedrijf over btw-fraude bij export. De eigenaren werden schuldig bevonden aan criminele activiteiten, waarbij ze een actieve rol hebben gespeeld. Het autobedrijf krijgt een boete van 500 duizend euro, de Belastingdienst bekijkt hoeveel van de vermeende 15 miljoen euro aan gemiste inkomsten kan worden verhaald.

Staat deze zaak op zichzelf? Deels wel, deels niet. Er was de hoop dat de Rechtbank met zijn uitspraak gelijk een soort ‘checklist’ bood in de onderzoekplicht die een exporterend bedrijf heeft om fraude te voorkomen. Die jurisprudentie kwam er niet. Daarvoor staat deze zaak te veel op zichzelf. Anderzijds betekent de zaak wel een extra smet op het imago van auto-exporteurs, dat al niet zo best was. In die zin raakt deze zaak alle exporteurs. Het wordt tijd dat overheid, branche en autobedrijven gezamenlijk tot een oplossing komen waarbij goedwillende exporteurs hun werk kunnen blijven doen zonder de zweem van illegaliteit.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.