Actueel | ‘Generatiepact stimuleert langere inzetbaarheid’

Redactie Redactie
> Hij kan 20 procent minder gaan werken, maar 100 procent pensioenopbouw.

De auto- en schadebranche kampen met een probleem: er is sprake van vergrijzing, en op langere termijn loopt de doorstroom van jong personeel in gevaar. Het generatiepact, waarbij werknemers vanaf 62 jaar minder kunnen werken met behoud van een deel van het salaris en het volledige pensioen. In steeds meer cao’s duikt een generatiepact op als oplossing. De CAO voor het Carrosseriebedrijf – één van de cao’s in de Metaal en Techniek – biedt drie opties: 60-80-100, 70-85-100 en 80-90-100. Het eerste getal staat voor percentage van de arbeidsduur, het tweede voor het salaris en het derde voor de pensioenopbouw, die dus altijd volledig gehandhaafd blijft.

Het generatiepact is bedoeld om de instroom van jongere medewerkers te stimuleren, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat het pact ook dit effect heeft. De vraag naar bijvoorbeeld monteurs is in de schade- en carrosseriebranche en in de autobranche veel groter dan het aanbod. Leo Fransen, directeur van autobranche-opleider Innovam, is dan ook geen voorstander van een generatiepact. “In de huidige cao Motorvoertuigen hebben we geen generatiepact. Ik vind dat een goede zaak, want met zo’n pact maak je het probleem waar we nu mee zitten – een tekort aan ervaren arbeidskrachten – op korte termijn alleen maar groter. Je laat ervaren mensen minder werken en moet dan maar hopen dat er op termijn nieuwe instroom komt. Zo laat je een hoop kennis en ervaring verloren gaan.”
Bovag ziet wel brood in de maatregel, waar werkgevers vrijwillig aan mee kunnen werken. Het gaat de branchevereniging niet eens primair om de instromers. “Het is een manier om mensen duurzaam inzetbaar te houden.” 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.

Actueel | ‘Generatiepact stimuleert langere inzetbaarheid’ | Automotive Online

Actueel | ‘Generatiepact stimuleert langere inzetbaarheid’

Redactie Redactie
> Hij kan 20 procent minder gaan werken, maar 100 procent pensioenopbouw.

De auto- en schadebranche kampen met een probleem: er is sprake van vergrijzing, en op langere termijn loopt de doorstroom van jong personeel in gevaar. Het generatiepact, waarbij werknemers vanaf 62 jaar minder kunnen werken met behoud van een deel van het salaris en het volledige pensioen. In steeds meer cao’s duikt een generatiepact op als oplossing. De CAO voor het Carrosseriebedrijf – één van de cao’s in de Metaal en Techniek – biedt drie opties: 60-80-100, 70-85-100 en 80-90-100. Het eerste getal staat voor percentage van de arbeidsduur, het tweede voor het salaris en het derde voor de pensioenopbouw, die dus altijd volledig gehandhaafd blijft.

Het generatiepact is bedoeld om de instroom van jongere medewerkers te stimuleren, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat het pact ook dit effect heeft. De vraag naar bijvoorbeeld monteurs is in de schade- en carrosseriebranche en in de autobranche veel groter dan het aanbod. Leo Fransen, directeur van autobranche-opleider Innovam, is dan ook geen voorstander van een generatiepact. “In de huidige cao Motorvoertuigen hebben we geen generatiepact. Ik vind dat een goede zaak, want met zo’n pact maak je het probleem waar we nu mee zitten – een tekort aan ervaren arbeidskrachten – op korte termijn alleen maar groter. Je laat ervaren mensen minder werken en moet dan maar hopen dat er op termijn nieuwe instroom komt. Zo laat je een hoop kennis en ervaring verloren gaan.”
Bovag ziet wel brood in de maatregel, waar werkgevers vrijwillig aan mee kunnen werken. Het gaat de branchevereniging niet eens primair om de instromers. “Het is een manier om mensen duurzaam inzetbaar te houden.” 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.