Editorial | Groener

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Luberto van Buiten

In dat artikel werd de volgende bewering van een Zweeds onderzoek: ‘Elektrische auto’s belasten het klimaat’ gecheckt. Twee dingen vielen mij op. Allereerst: traditionele media hadden vroeger nog wel eens een factchecker in dienst, die voor publicatie van een artikel controleerde of wat er stond wel klopte, tegenwoordig gebeurt dat kennelijk achteraf. Dat is deels uit kostenbesparing, maar ook omdat ­kranten in nieuwsvoorziening nog altijd ­achter de social media aanjagen, waarbij niet in elk bericht aan waarheidsvinding wordt gedaan (en terecht – iedereen mag daar immers verkondigen wat hij wil). Niet langer de eerste willen zijn dus, als journalistiek medium – maar de beste.

Ten tweede is het natuurlijk opvallend dat het voor ‘het algemene publiek’ kennelijk niet of onvoldoende duidelijk is dat ook elektrische auto’s het milieu belasten. Door de stroomopwekking en door de accu. U, als autobranchevertegenwoordiger, wist dit natuurlijk allang. De brandstof- en EV-­discipelen stonden echter weer eens tegenover elkaar, en dat is zonde. Misschien wordt het tijd dat de autobranche zelf duidelijker is over de stappen die worden gezet op het gebied van duurzaamheid. Want er gebeurt veel, niet alleen op het gebied van aandrijflijnen, maar ook in hergebruik van onderdelen, vernieuwende mobiliteitsconcepten en het terugdringen van het gebruik van schadelijke stoffen in materialen. In het dossier Duurzaamheid belichten we een aantal initiatieven – geef ze vooral
aan uw klanten door.

Luberto van Buiten,
hoofdredacteur
luberto@mobilitymedia.nl

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Editorial | Groener | Automotive Online

Editorial | Groener

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Luberto van Buiten

In dat artikel werd de volgende bewering van een Zweeds onderzoek: ‘Elektrische auto’s belasten het klimaat’ gecheckt. Twee dingen vielen mij op. Allereerst: traditionele media hadden vroeger nog wel eens een factchecker in dienst, die voor publicatie van een artikel controleerde of wat er stond wel klopte, tegenwoordig gebeurt dat kennelijk achteraf. Dat is deels uit kostenbesparing, maar ook omdat ­kranten in nieuwsvoorziening nog altijd ­achter de social media aanjagen, waarbij niet in elk bericht aan waarheidsvinding wordt gedaan (en terecht – iedereen mag daar immers verkondigen wat hij wil). Niet langer de eerste willen zijn dus, als journalistiek medium – maar de beste.

Ten tweede is het natuurlijk opvallend dat het voor ‘het algemene publiek’ kennelijk niet of onvoldoende duidelijk is dat ook elektrische auto’s het milieu belasten. Door de stroomopwekking en door de accu. U, als autobranchevertegenwoordiger, wist dit natuurlijk allang. De brandstof- en EV-­discipelen stonden echter weer eens tegenover elkaar, en dat is zonde. Misschien wordt het tijd dat de autobranche zelf duidelijker is over de stappen die worden gezet op het gebied van duurzaamheid. Want er gebeurt veel, niet alleen op het gebied van aandrijflijnen, maar ook in hergebruik van onderdelen, vernieuwende mobiliteitsconcepten en het terugdringen van het gebruik van schadelijke stoffen in materialen. In het dossier Duurzaamheid belichten we een aantal initiatieven – geef ze vooral
aan uw klanten door.

Luberto van Buiten,
hoofdredacteur
luberto@mobilitymedia.nl

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.