Actueel: mogelijk verplichte teller­registratie bij bandenwissel

Redactie Redactie

In 2016 werd bij 185 duizend auto’s een onlogische tellerstand geconstateerd; dat is 1,9 procent van het Nederlandse wagenpark. In 2015 was dat nog 1,8 procent. De RDW wil dat autobedrijven de tellerstanden van auto’s niet alleen tijdens de verplichte momenten zoals de apk, maar ook bijvoorbeeld bij bandenwissels gaan registreren. Volgens de Rijksdienst is het aantal registraties bij auto’s jonger dan vier jaar te laag omdat deze nog niet apk-plichtig zijn. Autobedrijven zijn verplicht de tellerstand van auto’s te registreren bij de apk, opname in de bedrijfsvoorraad, verkoop, export en demontage. Maar ook bij reparaties en onderhoud waarbij het factuurbedrag boven de 150 euro ligt. Momenteel onderzoekt de RDW de mogelijkheid om ook bij lagere factuurbedragen het registreren van de standen te verplichten. 

Duidelijk

“We doen dit in samenwerking met de branche en het ministerie van Infrastructuur en Milieu”, zegt RDW-woordvoerder Hans van Geenhuizen. “Registratie doen we liever op wettelijke basis, zodat het toezicht ook beter ingericht kan worden. Dan is het voor iedereen duidelijk.” Bandenbranchevereniging Vaco pleitte er bij de invoering van de verplichte tellerstandenregistratie in 2014 al voor om deze verplichting ook bij de bandenwissel in te laten gaan, maar zonder succes. “Doorgaans komt het bedrag bij een bandenwissel niet boven de 150 euro”, zegt Edwin Brinksma, branchemanager bij Vaco. “Maar als er een band vervangen moet worden wel.”
De seizoenswissel van banden is volgens Vaco het middel bij uitstek om ook van jongere auto’s de tellerstanden door te geven. Vooruitlopend op een uitbreiding van de verplichte registratie zegt de RDW dit jaar te gaan hameren op meer registraties en dan met name bij jonge auto’s. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Actueel: mogelijk verplichte teller­registratie bij bandenwissel | Automotive Online

Actueel: mogelijk verplichte teller­registratie bij bandenwissel

Redactie Redactie

In 2016 werd bij 185 duizend auto’s een onlogische tellerstand geconstateerd; dat is 1,9 procent van het Nederlandse wagenpark. In 2015 was dat nog 1,8 procent. De RDW wil dat autobedrijven de tellerstanden van auto’s niet alleen tijdens de verplichte momenten zoals de apk, maar ook bijvoorbeeld bij bandenwissels gaan registreren. Volgens de Rijksdienst is het aantal registraties bij auto’s jonger dan vier jaar te laag omdat deze nog niet apk-plichtig zijn. Autobedrijven zijn verplicht de tellerstand van auto’s te registreren bij de apk, opname in de bedrijfsvoorraad, verkoop, export en demontage. Maar ook bij reparaties en onderhoud waarbij het factuurbedrag boven de 150 euro ligt. Momenteel onderzoekt de RDW de mogelijkheid om ook bij lagere factuurbedragen het registreren van de standen te verplichten. 

Duidelijk

“We doen dit in samenwerking met de branche en het ministerie van Infrastructuur en Milieu”, zegt RDW-woordvoerder Hans van Geenhuizen. “Registratie doen we liever op wettelijke basis, zodat het toezicht ook beter ingericht kan worden. Dan is het voor iedereen duidelijk.” Bandenbranchevereniging Vaco pleitte er bij de invoering van de verplichte tellerstandenregistratie in 2014 al voor om deze verplichting ook bij de bandenwissel in te laten gaan, maar zonder succes. “Doorgaans komt het bedrag bij een bandenwissel niet boven de 150 euro”, zegt Edwin Brinksma, branchemanager bij Vaco. “Maar als er een band vervangen moet worden wel.”
De seizoenswissel van banden is volgens Vaco het middel bij uitstek om ook van jongere auto’s de tellerstanden door te geven. Vooruitlopend op een uitbreiding van de verplichte registratie zegt de RDW dit jaar te gaan hameren op meer registraties en dan met name bij jonge auto’s. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.