Van den Ban directeur gematigd tevreden over 2014

Veel spelers, weinig winst

Redactie Redactie
• Laatste update:

Van den Ban Group, dat momenteel fuseert met importeur Inter-Sprint, realiseerde in 2013/2014 een omzet van 385 miljoen euro (+12,9%) en een winst van 5 miljoen euro (+72%). Van den Ban-directeur Frans van Lenten klaagt niet over het resultaat. “We zijn gematigd tevreden omdat we ons marktaandeel hebben weten te vergroten, terwijl de markt gelijk is gebleven.” De stijgende winstgevendheid zegt Van Lenten niet zo heel veel. “2012/2013 was een uitzonderlijk slecht bandenjaar dus dat de winst hoger is, is wel begrijpelijk. Alhoewel: ik vermoed dat een aantal grote internationale concurrenten van ons momenteel rode cijfers schrijft.” Een belangrijkere graadmeter voor Van Lenten is de omzet. “We hebben dit jaar recordvolumes gedraaid in een markt die niet meer groeit. Alleen het weer zorgt nog voor uitschieters.”

Sanering

Toch kan een sanering van de bandenbranche niet uitblijven. “Er zijn te veel spelers in de markt.” Van Lenten is niet van plan zelf andere bedrijven op te kopen.“We zijn terughoudend met overnames. Die hebben voor ons weinig toegevoegde waarde. Wij willen autonoom groeien en investeren daar fors in, zoals in de breedte van onze voorraden. Daarnaast breiden we ons logistiek systeem momenteel uit om de efficiëntie en de productiecapaciteit verder te verbeteren.” De fusie met Inter-Sprint staat los van de wens om schaalvergroting. In de markt blijven Van den Ban en Inter-Sprint als losse entiteiten opereren. Beide bedrijven hebben afgesproken geen uitspraken te doen over de fusie. “In algemene zin kan ik wel zeggen dat deze fusie in de lijn der verwachting lag. Er wordt al langer samengewerkt en dit is een logische stap om de continuïteit van beide bedrijven te waarborgen.”

Bandenverkoop stabiliseert

Hoewel de verkoopresultaten van de laatste twee maanden van 2014 nog niet bekend zijn, durven branchepartijen de voorspelling aan dat we dit jaar afstevenen op een lichte groei in personenwagenbanden. In Nederland werden in het afgelopen jaar tot en met oktober 6,38 miljoen banden ingezameld. Dat zijn er 177 duizend (+2,9%) meer dan in de eerste tien maanden van 2013, toen er naar schatting van Recybem 6,2 miljoen banden zijn opgehaald. Ondanks deze groei van een kleine 3 procent loopt Nederland, net als bij de nieuwverkoop van auto's, achter bij het Europese gemiddelde. Afgaande op het aantal banden dat dit jaar werd ingekocht, ruim 6 miljoen stuks, zijn de nog bestaande voorraden dit jaar wat afgenomen. De Europese branchevereniging ETRMA voorspelde begin 2014 voor het eerst sinds jaren weer een lichte groei van de bandenverkoop, te weten 2 tot 3 procent. In 2013 stabiliseerde de markt met een krimp van ‘slechts’ 1 procent tegenover de verkoopdaling van 12 procent in het jaar er voor. Tot en met het derde kwartaal van 2014 noteerde de ETRMA uiteindelijk een stijging van de personenwagenbandenverkoop in de vervangingsmarkt van 5 procent. En 6 procent bij de truck- en busbanden.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.

Veel spelers, weinig winst | Automotive Online
Van den Ban directeur gematigd tevreden over 2014

Veel spelers, weinig winst

Redactie Redactie
• Laatste update:

Van den Ban Group, dat momenteel fuseert met importeur Inter-Sprint, realiseerde in 2013/2014 een omzet van 385 miljoen euro (+12,9%) en een winst van 5 miljoen euro (+72%). Van den Ban-directeur Frans van Lenten klaagt niet over het resultaat. “We zijn gematigd tevreden omdat we ons marktaandeel hebben weten te vergroten, terwijl de markt gelijk is gebleven.” De stijgende winstgevendheid zegt Van Lenten niet zo heel veel. “2012/2013 was een uitzonderlijk slecht bandenjaar dus dat de winst hoger is, is wel begrijpelijk. Alhoewel: ik vermoed dat een aantal grote internationale concurrenten van ons momenteel rode cijfers schrijft.” Een belangrijkere graadmeter voor Van Lenten is de omzet. “We hebben dit jaar recordvolumes gedraaid in een markt die niet meer groeit. Alleen het weer zorgt nog voor uitschieters.”

Sanering

Toch kan een sanering van de bandenbranche niet uitblijven. “Er zijn te veel spelers in de markt.” Van Lenten is niet van plan zelf andere bedrijven op te kopen.“We zijn terughoudend met overnames. Die hebben voor ons weinig toegevoegde waarde. Wij willen autonoom groeien en investeren daar fors in, zoals in de breedte van onze voorraden. Daarnaast breiden we ons logistiek systeem momenteel uit om de efficiëntie en de productiecapaciteit verder te verbeteren.” De fusie met Inter-Sprint staat los van de wens om schaalvergroting. In de markt blijven Van den Ban en Inter-Sprint als losse entiteiten opereren. Beide bedrijven hebben afgesproken geen uitspraken te doen over de fusie. “In algemene zin kan ik wel zeggen dat deze fusie in de lijn der verwachting lag. Er wordt al langer samengewerkt en dit is een logische stap om de continuïteit van beide bedrijven te waarborgen.”

Bandenverkoop stabiliseert

Hoewel de verkoopresultaten van de laatste twee maanden van 2014 nog niet bekend zijn, durven branchepartijen de voorspelling aan dat we dit jaar afstevenen op een lichte groei in personenwagenbanden. In Nederland werden in het afgelopen jaar tot en met oktober 6,38 miljoen banden ingezameld. Dat zijn er 177 duizend (+2,9%) meer dan in de eerste tien maanden van 2013, toen er naar schatting van Recybem 6,2 miljoen banden zijn opgehaald. Ondanks deze groei van een kleine 3 procent loopt Nederland, net als bij de nieuwverkoop van auto's, achter bij het Europese gemiddelde. Afgaande op het aantal banden dat dit jaar werd ingekocht, ruim 6 miljoen stuks, zijn de nog bestaande voorraden dit jaar wat afgenomen. De Europese branchevereniging ETRMA voorspelde begin 2014 voor het eerst sinds jaren weer een lichte groei van de bandenverkoop, te weten 2 tot 3 procent. In 2013 stabiliseerde de markt met een krimp van ‘slechts’ 1 procent tegenover de verkoopdaling van 12 procent in het jaar er voor. Tot en met het derde kwartaal van 2014 noteerde de ETRMA uiteindelijk een stijging van de personenwagenbandenverkoop in de vervangingsmarkt van 5 procent. En 6 procent bij de truck- en busbanden.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.