Bandenbranche: 2015 opnieuw moeilijk

Zachte winter, zwaar weer

Redactie Redactie
• Laatste update:

Voor veel automobilisten is de winterband een beetje naar de achtergrond verdrongen. Daarop wijzen dalende verkoopcijfers en uitstel van het wisselen. Als ook deze winter zacht blijft, zal dit effect in 2015 versterkt worden terwijl de vraag, na de hausse van 2010, eigenlijk zou moeten toenemen. Wel groeit de belangstelling voor vierseizoenenbanden. Voor wie niet zo heel veel rijdt, kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn voor winterbanden met de bijbehorende rompslomp van het wisselen en eventuele opslagkosten. Daarnaast maakt de invoering van bandenspanningscontrolesystemen (TPMS) de wissel duurder. Het overzetten van de veelal kwetsbare ventielen kost tijd en vergt meer handelingen, waaronder het opnieuw inlezen van de sensoren. Wat de bandenmarkt in het algemeen betreft, kenmerkte 2014 zich onder andere door het afbouwen van voorraden bij ketens en servicebedrijven. Importeurs en groothandelaren spelen daar op in door deze rol zoveel mogelijk over te nemen. Een rol die er niet direct eenvoudiger op wordt, want diversiteit en complexiteit nemen nog altijd toe. Zo is er een stijgende vraag naar specifiek ontworpen smalle en hoge banden met een verlaagde rolweerstand voor elektrische en hybride voertuigen. Dit is een ontwikkeling die ook in 2015 zal doorzetten omdat er meer van zulke auto's op de markt komen. Groei van de bandenmarkt als zodanig zit er echter niet of nauwelijks in. De verkoop van nieuwe auto's blijft onder het niveau van voor de crisis en het aantal afgelegde kilometers zal nagenoeg gelijk zijn – zoals een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (ministerie van Infrastructuur en Milieu) uitwijst. De vooruitzichten voor 2015 zijn dan ook niet bijster positief, zo blijkt uit een rondgang onder fabrikanten, importeurs en groothandelaren uit de branche.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Zachte winter, zwaar weer | Automotive Online
Bandenbranche: 2015 opnieuw moeilijk

Zachte winter, zwaar weer

Redactie Redactie
• Laatste update:

Voor veel automobilisten is de winterband een beetje naar de achtergrond verdrongen. Daarop wijzen dalende verkoopcijfers en uitstel van het wisselen. Als ook deze winter zacht blijft, zal dit effect in 2015 versterkt worden terwijl de vraag, na de hausse van 2010, eigenlijk zou moeten toenemen. Wel groeit de belangstelling voor vierseizoenenbanden. Voor wie niet zo heel veel rijdt, kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn voor winterbanden met de bijbehorende rompslomp van het wisselen en eventuele opslagkosten. Daarnaast maakt de invoering van bandenspanningscontrolesystemen (TPMS) de wissel duurder. Het overzetten van de veelal kwetsbare ventielen kost tijd en vergt meer handelingen, waaronder het opnieuw inlezen van de sensoren. Wat de bandenmarkt in het algemeen betreft, kenmerkte 2014 zich onder andere door het afbouwen van voorraden bij ketens en servicebedrijven. Importeurs en groothandelaren spelen daar op in door deze rol zoveel mogelijk over te nemen. Een rol die er niet direct eenvoudiger op wordt, want diversiteit en complexiteit nemen nog altijd toe. Zo is er een stijgende vraag naar specifiek ontworpen smalle en hoge banden met een verlaagde rolweerstand voor elektrische en hybride voertuigen. Dit is een ontwikkeling die ook in 2015 zal doorzetten omdat er meer van zulke auto's op de markt komen. Groei van de bandenmarkt als zodanig zit er echter niet of nauwelijks in. De verkoop van nieuwe auto's blijft onder het niveau van voor de crisis en het aantal afgelegde kilometers zal nagenoeg gelijk zijn – zoals een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (ministerie van Infrastructuur en Milieu) uitwijst. De vooruitzichten voor 2015 zijn dan ook niet bijster positief, zo blijkt uit een rondgang onder fabrikanten, importeurs en groothandelaren uit de branche.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.