Staatssecretaris vergroot druk op suv

Redactie Redactie
• Laatste update:

Verkeerswethouder Hester Maij van Amsterdam stelde vorige week voor om suv’s uit de binnen de ringweg gelegen Amsterdamse wijken te gaan weren. Van Geel van Milieu zei afgelopen zaterdag in Het Parool dat hij begrijpt dat gemeentes vervuilende auto’s uit de binnenstad willen weren. “Je mag onderscheid maken naar vervuiling. Dat doen wij (vanaf 1 januari a.s., redactie) met de aanschafbelasting ook. […] En terecht. Soms wordt wel vijftig procent van de luchtvervuiling in de binnensteden lokaal veroorzaakt.”

Van Geel denkt dat gemeentes er niet aan ontkomen vervuilende auto’s zoals suv’s anders te gaan behandelen dan zuiniger en relatief schonere auto’s. Volgens Van Geel heeft de Europese Commissie jarenlang bij het vaststellen van emissienormen jarenlang een uitzondering gemaakt voor suv’s. Hij zou de toezegging van Brussel hebben dat suv’s op korte termijn aan dezelfde eisen moeten voldoen als normale personenauto’s.

In Amsterdam bestaan er plannen om vervuilende auto’s – en met name suv’s – uit een fors deel van de stad te weren door ze geen parkeervergunning te geven. Juristen vragen zich af of dit mogelijk is. Allereerst is er het probleem hoe een suv te definiëren. Op basis van zijn afmetingen lijkt dat onmogelijk (want hoe zit het dan met bijvoorbeeld bestelbusjes?), op basis van zijn emissie ook (menige oudere auto is vervuilender dan bijvoorbeeld een diesel-suv met roetfilter).

Los hiervan is het de vraag of gemeentes het parkeerbeleid mogen gebruiken om bepaalde typen auto’s te weren. Volgens verkeersjurist Charles van der Straten heeft een gemeente sowieso niet de bevoegdheid om suv’s aan te pakken omdat deze auto’s voldoen aan de Europese milieunormen.

De gemeente Amsterdam bevestigt in Het Parool dat de plannen nog moeten worden uitgewerkt en dat er nog niet is gekeken naar de haalbaarheid ervan.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.