Hoge Raad geeft BMW gelijk

Redactie Redactie
• Laatste update:

De Belastingdienst constateerde dit bij een beperkt aantal dealers (naar verluidt ‘een handjevol’), rekende door wat dat zou betekenen als alle dealers zich zo zouden hebben gedragen, bepaalde hoeveel BPM zij op basis van deze extrapolatie tekort was gekomen en zette er een boete bovenop. Als BMW Nederland het niet eens was met de extrapolatie, moest zij maar aantonen dat het door de Belastingdienst uitgerekende bedrag niet klopte, zei de inspecteur. Dit betekende dat de bewijslast werd omgekeerd.

BMW Nederland had een probleem, want het kon de opgelegde naheffing moeilijk bij zijn dealers terughalen. Diegenen onder hen die niet gecontroleerd waren, zouden daar begrijpelijkerwijs bezwaar tegen maken. De importeur stapte naar de rechter en ging – toen dat niets opleverde – in cassatie. Dat laatste met succes, getuige het vonnis dat de Hoge Raad op 11 april wees: de omkering van de bewijslast is volgens het hoogste rechtscollege niet toegestaan. Bovendien heeft de Raad bezwaar tegen de steekproef- en extrapolatiemethode.

Als de Belastingdienst de zaak tegen BMW Nederland wil doorzetten, moet zij naar het zich laat aanzien alsnog bij alle BMW-dealers op bezoek om aan de hand van de werkplaatsadministratie vast te stellen of accessoires te vroeg zijn gemonteerd – en of er dus te weinig BPM is afgedragen. Probleem voor de inspecteur is dat de administratie maar beperkte tijd hoeft te worden bewaard.

Voor de Nederlandse auto-importeurs is de wending die de BMW-zaak heeft genomen uiterst gunstig: het ziet ernaar uit dat de belastinginspecteur alleen nog merkbrede BPM-naheffingen kan opleggen wanneer hij exact voorrekent hoeveel hij bij iedere dealer tekort is gekomen. Dat maakt voor de importeurs de verdeling van de eventuele pijn over de ‘veroorzakende’ dealers eenvoudiger.

De uitspraak is met name ook van belang voor de minstens drie andere automerken die volgens secretaris Leo Bingen van RAI afdeling Auto’s aan een soortgelijk onderzoek zijn onderworpen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.