Peugeot/Citroën: dealercontracten voor bepaalde tijd

Redactie Redactie
• Laatste update:

Als je niet kiest voor contracten voor bepaalde tijd, wordt het in de toekomst praktisch onmogelijk om dealers op te zeggen, aldus een ingewijde. “Voor je het weet zit je bij de rechter.”

De Nederlandse Citroën-dealers hebben de fabriek per brief laten weten niet akkoord te gaan met het voorstel, laat dealervoorzitter Elmer Hoogeveen weten. Op Europees niveau konden de dealers het niet eens worden over hun opstelling, reden waarom de Nederlanders een eigen koers kozen. “We hebben voorgesteld om naar contracten van zeven jaar te gaan, naar vijf jaar met een opzegtermijn van twee jaar of naar een roll-over systeem, waarbij er iedere keer als er van voren een jaar af gaat aan de andere kant een jaar bijkomt.”

Bij Peugeot hebben de dealers wel tot een gezamenlijke Europese aanpak besloten, aldus Eric Tak, voorzitter van de Nederlandse dealervereniging. “Wij zijn het er niet mee eens en hebben de fabriek gezegd dat we contracten voor onbepaalde tijd willen.”

Volgens Bovag-jurist Arnold Koopmans hebben contracten voor bepaalde tijd grote nadelen. “Als je als merk besluit dat je niet verder wilt met een dealer, dan hoef je hem dat pas een half jaar van tevoren te laten weten. En als dealer heb je dan geen enkel recht op een schadevergoeding, ook al heb je fors geïnvesteerd.” Contracten voor bepaalde tijd maken de dealer bovendien erg afhankelijk, meent Koopmans. “Stel dat je een tweede merk wilt gaan voeren en je zit twee jaar voor de afloop van het contract met je eerste merk. Ik denk dat de importeur je er dan wel even aan herinnert dat een opzegging tot de mogelijkheden behoort. Je wordt een marionet. Wij hebben dealerverenigingen dan ook geadviseerd er niet mee akkoord te gaan.”
Bij contracten voor onbepaalde tijd kan een dealer ook worden opgezegd, maar daarbij moet een opzegtermijn van twee jaar in acht worden genomen. En, belangrijker nog: de fabrikant/importeur moet redenen voor de opzegging geven.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.