EU: 158 mln boete voor DaimlerChrysler

Redactie Redactie
• Laatste update:

De eerste overtreding van DaimlerChrysler was volgens de Europese Commissie dat het Duitse dealers via circulaires verbood auto’s buiten hun eigen rayon te verkopen. Daarnaast moesten buitenlandse klanten – in tegenstelling tot Duitsers – een aanbetaling te doen van 15%. Beide maatregelen moesten de cross border aankoop van auto’s beperken.
Ten tweede heeft DaimlerChrysler in Duitsland en Spanje belemmeringen opgeworpen bij de verkoop van Mercedessen aan onafhankelijke leasemaatschappijen die nog geen klant voor die auto’s hadden. Daardoor werden de concurrentieverhoudingen tussen deze leasemaatschappijen en de eigen leasemaatschappijen van DC verstoord. De ‘onafhankelijken’ konden daardoor o.m. niet profiteren van volumekortingen die wel aan fleetowners worden verleend. Volgens verordening 1475/95 moeten autofabrikanten leasemaatschappijen gewoon behandelen als eindklanten, iets wat hier dus niet gebeurde.
Tot slot heeft DC in België deelgenomen aan het maken van prijsafspraken met zijn importeur en dealers, met als doel het geven van kortingen aan klanten te beperken. Hierbij werden dealers die meer dan drie procent korting gaven – dit werd gecontroleerd door een mystery shopper in te zetten – gekort in de levering van auto’s.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.