Fors nettoverlies Apollo door investering fabriek Enschede

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Bandenfabrikant Apollo Tyres leed over het gebroken boekjaar (april 2020-maart 2021) een verlies van 52 miljoen euro. (Foto: Apollo Tyres)

Bandenfabrikant Apollo Tyres Europe zag zijn winst voor belastingen over het gebroken boekjaar 2020 (april-maart) met 39 procent stijgen naar 62 miljoen euro. Mede door een investering van 69 miljoen euro in de specialisatie van de Vredestein-fabriek in Enschede, kwam het netto resultaat (na bijzondere baten/lasten en belasting) uit op een verlies van 52 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg het nettoverlies nog 9 miljoen euro. Dat meldt de fabrikant vandaag. De omzet kwam vorig jaar 5 procent lager uit en bedroeg 497 miljoen euro.

Extreem uitdagend

De omzetdaling is volgens het bedrijf veroorzaakt door de coronapandemie: door de lockdowns nam de vraag vooral in de eerste drie maanden van het boekjaar sterk af. Benoit Rivallant, president van Apollo Tyres Europa, noemt het afgelopen boekjaar extreem uitdagend “Toch is het jaar gezond geëindigd, met een robuust herstel in alle marktsegmenten en landen. Doelgerichte inspanningen op het gebied van vermindering van voorraad en uitstaande vorderingen hebben bijgedragen tot de cashflow, wat onze balans heeft versterkt”, aldus Rivallant. De topman verwacht dit jaar dat de bandenfabrikant groei realiseert en de marges verbetert.

Reorganisatie

De investeringen in de fabriek in Enschede maakten deel uit van een reorganisatieplan van de fabrikant, waarbij 528 werknemers hun baan verloren. Een groot deel van de productie van personenautobanden verhuisde van Nederland naar Hongarije. De vestiging in Enschede is nu gericht op de productie van landbouw- en personenwagenbanden in nichesegmenten. Eerder zei topman Bennoit Rivallant dat de bandenfabrikant zijn blik na de moeilijke reorganisatie weer op de toekomst had gericht.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.