Europarlementariërs roepen Rutte op tot actie voor Apollo Vredestein

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Europarlementariërs vrezen voor het behoud van banen bij Apollo Vredestein in Enschede. (Foto: Apollo Vredestein)

De Nederlandse regering moet zich hard maken voor Apollo Vredestein in Enschede. Die oproep doen Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA),  Annie Schreijer-Pierik en Tom Berendsen (beiden CDA) in een brief aan demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Bas van ’t Wout. Automotive heeft inzage gekregen in de brief.

Een reorganisatie van de fabriek zorgde in het afgelopen jaar voor het verlies van 528 banen in Enschede. De Europarlementariërs vrezen dat het hier niet bij blijft en daarom vragen zij aan de regering om zich hard te maken voor baanbehoud in de Nederlandse fabriek. Jongerius licht toe waarom zij samen met de andere Europarlementariërs in actie komt. “Het Nederlandse kabinet moet op haar strepen staan en garanties vragen dat dit – helemaal tijdens corona –niet tot verplaatsing van de werkgelegenheid leidt. Je moet president Orban van Hongarije een halt toe roepen en hem de gemaakte afspraken laten nakomen. In Europa willen we geen oneerlijke concurrentie met staatssteun. Er moet worden uitgezocht onder welke voorwaarden deze staatssteun is verleend. Als je niks probeert, dan weet je zeker dat de directie van Apollo Vredestein en de Hongaarse regering hun gangetje gaan. Juist om dit te voorkomen hebben Tom Berendsen, Annie Schreijer en ik deze brief gestuurd. De zeilen moeten worden bijgezet door het Nederlandse kabinet.”

In het afgelopen jaar vroeg Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) al om een maximale inspanning voor de fabriek in Enschede. In de tussentijd investeerde de bandenfabrikant fors in zijn Hongaarse fabriek, met behulp van staatssteun van Hongarije. Het zou hier volgens de Europarlementariërs om een bedrag van 96 miljoen euro gaan. De productie van personenwagenbanden is naar Hongarije verhuisd. De Europarlementariërs wensen dat de regering stelling neemt bij de Europese Commissie tegen deze vorm van staatssteun. Ook pleiten zij voor een onderzoek naar deze ondersteuning door de Hongaarse regering.De reorganisatie zette de band tussen Apollo en Enschede zwaar onder druk.

De bandenfabrikant investeerde onlangs miljoenen in een nieuwe bandenpers in Enschede; de Nederlandse fabriek richt zich na de reorganisatie op de productie van landbouwbanden en personenwagenbanden in nichesegmenten. Een recente investering van 12,4 miljoen euro van de bandenfabrikant in de Hongaarse fabriek zou bestemd zijn voor het verbeteren van de productiefaciliteiten. Volgens het Hongaarse medium dailynewshungary.com zou ook hier sprake zijn van staatsteun ter hoogte van 4 miljoen euro. Hongarije weerspreekt dit en stelt dat het bedrag beschikbaar is gesteld ter compensatie van de lockdownmaatregelen.Topman Bennoit Rivallant, president van Apollo Tyes Europe, is positief over de toekomst van de Apollo Vredestein fabriek in Enschede.

Apollo Vredestein is om een reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Europarlementariërs roepen Rutte op tot actie voor Apollo Vredestein | Automotive Online

Europarlementariërs roepen Rutte op tot actie voor Apollo Vredestein

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Europarlementariërs vrezen voor het behoud van banen bij Apollo Vredestein in Enschede. (Foto: Apollo Vredestein)

De Nederlandse regering moet zich hard maken voor Apollo Vredestein in Enschede. Die oproep doen Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA),  Annie Schreijer-Pierik en Tom Berendsen (beiden CDA) in een brief aan demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Bas van ’t Wout. Automotive heeft inzage gekregen in de brief.

Een reorganisatie van de fabriek zorgde in het afgelopen jaar voor het verlies van 528 banen in Enschede. De Europarlementariërs vrezen dat het hier niet bij blijft en daarom vragen zij aan de regering om zich hard te maken voor baanbehoud in de Nederlandse fabriek. Jongerius licht toe waarom zij samen met de andere Europarlementariërs in actie komt. “Het Nederlandse kabinet moet op haar strepen staan en garanties vragen dat dit – helemaal tijdens corona –niet tot verplaatsing van de werkgelegenheid leidt. Je moet president Orban van Hongarije een halt toe roepen en hem de gemaakte afspraken laten nakomen. In Europa willen we geen oneerlijke concurrentie met staatssteun. Er moet worden uitgezocht onder welke voorwaarden deze staatssteun is verleend. Als je niks probeert, dan weet je zeker dat de directie van Apollo Vredestein en de Hongaarse regering hun gangetje gaan. Juist om dit te voorkomen hebben Tom Berendsen, Annie Schreijer en ik deze brief gestuurd. De zeilen moeten worden bijgezet door het Nederlandse kabinet.”

In het afgelopen jaar vroeg Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) al om een maximale inspanning voor de fabriek in Enschede. In de tussentijd investeerde de bandenfabrikant fors in zijn Hongaarse fabriek, met behulp van staatssteun van Hongarije. Het zou hier volgens de Europarlementariërs om een bedrag van 96 miljoen euro gaan. De productie van personenwagenbanden is naar Hongarije verhuisd. De Europarlementariërs wensen dat de regering stelling neemt bij de Europese Commissie tegen deze vorm van staatssteun. Ook pleiten zij voor een onderzoek naar deze ondersteuning door de Hongaarse regering.De reorganisatie zette de band tussen Apollo en Enschede zwaar onder druk.

De bandenfabrikant investeerde onlangs miljoenen in een nieuwe bandenpers in Enschede; de Nederlandse fabriek richt zich na de reorganisatie op de productie van landbouwbanden en personenwagenbanden in nichesegmenten. Een recente investering van 12,4 miljoen euro van de bandenfabrikant in de Hongaarse fabriek zou bestemd zijn voor het verbeteren van de productiefaciliteiten. Volgens het Hongaarse medium dailynewshungary.com zou ook hier sprake zijn van staatsteun ter hoogte van 4 miljoen euro. Hongarije weerspreekt dit en stelt dat het bedrag beschikbaar is gesteld ter compensatie van de lockdownmaatregelen.Topman Bennoit Rivallant, president van Apollo Tyes Europe, is positief over de toekomst van de Apollo Vredestein fabriek in Enschede.

Apollo Vredestein is om een reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.