Oldtimers: meer import dan export

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
De Kever blijft een populair model. (Foto: Shutterstock)

Het aantal personenauto’s in Nederland ouder dan 30 jaar is afgelopen jaar toegenomen met 2,1 procent ten opzichte van 2017, tot 200.061 exemplaren op 31 december. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en RDC. Hieruit blijkt tevens dat het aantal geïmporteerde oldtimers 4,1 procent toenam en de export fors daalde, met 16,7 procent. De Volkswagen Kever en de Eend van Citroën zijn de populairste oldtimers van Nederland.

De import van oldtimers met een bouwjaar van voor 1988 nam de afgelopen jaren gestaag toe, van 4.137 stuks in 2014 naar 4.562 vorig jaar. Tegelijkertijd was er een spectaculaire daling in het aantal klassiekers dat ons land verliet; in 2014 waren dat er 18.864 en afgelopen jaar nog maar 7.838. Steeds meer oldtimers blijven dus in Nederland.

Belegging

De populariteit van oldtimers valt volgens de Bovag enerzijds te verklaren door de hoogconjunctuur, waardoor veel mensen eindelijk geld hebben om hun droom te realiseren. Anderzijds zorgt de langdurig lage rentestand ervoor dat veel kopers op zoek zijn naar een rendabele belegging.

De Volkswagen Kever is veruit de populairste oldtimer in Nederland, gevolgd door de Citroën 2CV. Een ander compact icoon is de Fiat 500 op plek 7 en de sportievere modellen MG B, Mercedes SL en Porsche 911 vinden we op de 9e, 10e en 11e plaats. Andere opvallende en legendarische modellen in de top 15 zijn de Citroën DS, Triumph Spitfire en Ford Mustang.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.