Bridgestone: 58 procent automobilisten gaat voorbij aan winterwissel

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
42 procent wisselt van band in de winter. (foto: Shutterstock)

42 procent van de Nederlanders wisselt in de winter van zomer- naar winterbanden, zo blijkt uit onderzoek van bandenfabrikant Bridgestone. De meest opgegeven reden om niet te wisselen is dat men slechts korte afstanden rijdt en het daarom niet nodig zou zijn. Voor vier op de tien Nederlanders is dit de reden om geen banden te wisselen. Ongeveer een kwart van de ondervraagden geeft aan all season banden te hebben. Verder zijn volgens bijna één op de vijf ondervraagden de weersomstandigheden in Nederland niet dusdanig heftig dat het nodig is om banden te wisselen.

Levensduur

Van de mensen die wel hun banden wisselen, geeft een krappe minderheid aan dat zij winterbanden in de winter veiliger achten dan all season banden. Zo’n twintig procent geeft aan dat de banden langer meegaan als ze op tijd gewisseld worden. Verder laat twaalf procent weten banden enkel te wisselen, omdat ze op vakantie naar de sneeuw gaan.

Hoeveel mensen door Bridgestone zijn ondervraagd, wat de samenstelling van deze groep is en hoe en wanneer het onderzoek werd uitgevoerd is niet duidelijk. Kwik-fit stelde afgelopen winter in zijn bandenmonitor vast dat slechts 33,4 procent van de auto’s op winterbanden staat. 8,7 procent staat op allseasonbanden en 58 procent op zomerbanden. De fittersketen laat hiervoor twee keer per jaar 2.200 auto’s controleren die her en der geparkeerd staan in Nederland. 

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.