Schadebedrijf Dubbeldam Groep wint Bebelaar duurzaamheidsprijs

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
De genomineerden op een rij, met in het midden Dianne Netten van de winnende Dubbeldam Groep.

Na een stemronde via internet en een tweede stemronde onder het publiek tijdens de jaarlijkse Zomer BBQ van Stichting Duurzaam repareren, is de Dubbeldam Groep uitgeroepen tot winnaar van de Dave Bebelaar Award 2018. Dubbeldam besloot onlangs een deel van Avres over te nemen: een sociale werkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. De poedercoat afdeling dreigde zijn deuren te moeten sluiten en daarop nam het schadebedrijf, dat al jaren met Avres samenwerkte, om dit deel over te nemen. Door duurzaamheid vanuit een ander perspectief te benaderen dan alleen het milieu wist Dubbeldam zich te onderscheiden van de overige vijf kandidaten. Lees ook ons interview met Raymond Dubbeldam: ‘Het is te gemakkelijk om opdrachtgevers als schuldige aan te wijzen.’

Zonnepanelen

“We hadden dit jaar zes aanmeldingen vanuit de leden van de stichting”, zegt voorzitter Harry Filon. “Normaal gesproken maken we selectie en vallen er initiatieven af omdat ze niet voldoen aan de eisen. Maar dit jaar waren de inzendingen allemaal erg goed.” Naast Dubbeldam had Geevers Autoparts zich ingeschreven met Greenline. De lijn gebruikte auto-onderdelen die Geevers begin dit jaar toevoegde aan zijn nieuwe schadedelen. Schadeherstelbedrijf ABS Ad de Goey meldde zijn duurzaam gerenoveerde bedrijfspand aan, waarin veel bouwmaterialen werden hergebruikt, maar ook afvalstromen grondig worden gescheiden, led-verlichting is gemonteerd en het hele dak in beslag wordt genomen door zonnepanelen.

Schone was en zeep

Ook de garagezeep van Stera International waarin de microplastics zijn vervangen door afbreekbare maisvezels scoorde hoge ogen. De plastic soep in de oceanen kan er mee teruggedrongen worden verzekerde een overtuigende Ralph Hendrickx van de Nederlandse importeur Makra. Een aanzienlijke milieuwinst kunnen autobedrijven ook realiseren door het gebruiken van de autowasproducten van Cleanpro Tech. “In tegenstelling tot veel andere autowasproducten blijft dat van ons langdurig zitten. En wat niet van de auto wordt afgespoeld komt ook niet in het milieu terecht”, is de even simpele als logische verklaring van directeur Jaco de Ruiter.

Nummer vijf op de nominatie was de roetfilterrevisie service van Diesel Büchli. Vooral wanneer een defect of verwijderd roetfilter binnenkort een apk-afkeurpunt wordt, zal ook de belangstelling voor het reviseren en hergebruiken van verstopte roetfilters toenemen. Diesel Büchli biedt al jaren een oplossing waarmee de kosten voor een nieuw filter bespaard kunnen worden. Daarnaast biedt het hergebruiken van het oude filter ook een milieuvoordeel, benadrukt directeur Hans Gerrits, die afgelopen dinsdag nog bij het Automotive Leasing Event aanwezig was om de bezoekers daar te wijzen op de schone toekomst van dieselmotoren.

Voor commercieel-directeur Dianne Netten van Dubbeldam Groep is het winnen van de prijs een onverwacht succes. “Duurzaam werken zit in ons dna. Ook wij hebben zonnepanelen, zijn zuinig met energie en scheiden ons afval. We zijn er enorm trots op dat we de mensen van Avres aan het werk hebben kunnen houden en daarom hebben we ons aangemeld voor de prijs. Het is de eerste keer dat we meedoen en ontzettend leuk dat we nu ook winnen. We gaan het geldbedrag van 1.500 euro zeker inzetten voor een goed doel. Welk doel? Daar moeten we natuurlijk over gaan vergaderen, maar mijn eerste gedachte is Avres en de medewerkers.”

Vorig jaar won Roberlo de prijs, met een plamuurtoepassing voor optisch schadeherstel, zonder toegevoegd styreen.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.