Tweede Kamer wil schonere autobanden

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
Foto: Shutterstock

In de motie vragen Kamerleden Van Eijs (D66) en Kröger (Groen Links) staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) in gesprek te gaan met de bandenbranche over ‘safe by design’ banden.

Safety-by-design of Safe-by-design is een werkwijze die ontwerpers aanmoedigt om veiligheid in de breedste zin van het woord vanaf het begin van de ontwikkeling van het ontwerp mee te nemen. Het idee is om zo risico’s te voorkomen op een andere manier en in een andere fase dan met veiligheidsmaatregelen achteraf.

Gezond verstand

Moties die pleitten voor een tijdelijke opschorting van de aanleg van nieuwe sportvelden met rubbergranulaat, haalden het niet. Kees van Oostenrijk, voorzitter van vereniging Band en Milieu (BEM) spreekt van een overwinning van het gezonde verstand. “De verwerping van deze moties heeft voorkomen dat diverse gemeenten zonder bewijslast fors op kosten zijn gejaagd.” Lees meer over de verwerking van rubbergranulaat in sportvelden in ons dossier.

BEM en de afdeling banden van de Nederlandse Vereniging van Rubberproducenten (NVR-banden) laten in een reactie op de Safe-by-design motie weten graag in gesprek te gaan met de staatssecretaris en het streven naar het verhogen van de circulaire milieuwaarde van autobanden te delen.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.