Bandenmonitor: marktleiders leveren in

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Continental blijft met een wegdekaandeel van 20,9 procent het meest verkochte merk in Nederland, maar levert wel 1,7 procentpunt in. Ook Michelin, de nummer twee, daalt van 20,7 procent in 2016 naar 19,8 procent dit jaar. Goodyear en Vredestein slagen er als enige A-merken in te groeien. Neerlands trots verdrijft Bridgestone van de derde plaats.

“Vredestein is met afstand de grootste speler op het gebied van vierseizoenen- en winterbanden en dankt zijn topdrie positie aan de positieve testresultaten van de Quatrac en de goede reputatie in ons land, het is toch een beetje ‘ons’ merk”, zegt Arjan van der Meer, marketing directeur van Kwik-Fit. Goodyear staat op plek 4 met een redelijk stabiel aandeel van 6,1 procent. Bridgestone blijft aandeel verliezen en staat nu op plek 5 met 4,7 procent, op de voet gevolgd door Hankook met een aandeel van 4,6 procent.

 kwik17023 kf bandenmerken top10 2017

Groeiende populariteit

Verder blijkt uit onderzoek dat in augustus werd uitgevoerd onder ruim 2.200 auto’s dat de vierseizoenenband aan populariteit blijft winnen, inmiddels rijdt 7,2 procent van de Nederlanders het hele jaar door op deze band. Vorig jaar was dat nog 4,7 procent. De groeiende populariteit van de allseasonband lijkt vooral ten koste te gaan van de zomerband, maar de onderzoeksperiode (augustus) geeft hier wellicht een vertekend beeld.

Het wegdekaandeel van de zomerband daalde van 91 procent in augustus 2016 naar 87,8 procent dit jaar, terwijl het aandeel winterbanden stabiel bleef. Al jaren komt in de Kwik-Fit Bandenmonitor naar voren dat ongeveer 5 procent van de auto’s in de zomer doorrijdt op winterbanden.

Het onderzoek voor de 12e Kwik-Fit Bandenmonitor is uitgevoerd in augustus 2017. De voorjaarsmeting van het onderzoek wordt uitgevoerd in februari, ruim voor de zomerbandenwissel.

kwik17023 kf verdeling type banden 2017

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.