Partspoint (Autobinck) terug in zwarte cijfers

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:

Partspoint realiseerde in 2015 een omzet van 198,4 miljoen euro en een resultaat voor belastingen van 3,8 miljoen euro. De winst van het bedrijfsonderdeel ligt daarmee 6,1 miljoen euro hoger dan in 2014. De verbetering van het resultaat wordt volgens de cfo grotendeels veroorzaakt door de overnames die Partspoint deed in de afgelopen twee jaar. “Door deze acquisities hebben we een behoorlijke efficiencyslag kunnen maken. Zo is er het inkoopvoordeel en de overhead is nu relatief veel minder groot. De schaalgrootte die we nu hebben, helpt om het resultaat te verbeteren.”   

Cornelissen verwacht dat Partspoint dit jaar zowel in omzet als winst zal groeien nu alle in de afgelopen twee jaar overgenomen bedrijven geïntegreerd zijn. Daarnaast moeten de herstructureringsmaatregelen van het afgelopen jaar hun vruchten af gaan werpen. “We hebben veel extra kosten gehad voor het integreren van de overgenomen bedrijven, die nemen nu af, waardoor het resultaat dit jaar verder zal toenemen.” 2015 was het eerste volledige jaar dat de cijfers van de in 2014 overgenomen grossiers Staadegaard en Technische Centrale in de boeken stonden. Beide bedrijven presteerden volgens Autobinck in lijn der verwachtingen. 

We hebben meer inkoopvoordeel en lagere kosten.

Michel Cornelissen, cfo Autobinck

De omzet van Partspoint groeide van 100,7 miljoen euro in 2014 naar 198,4 miljoen als gevolg van de overnames van AD Benelux, USN-Centuri en een aantal franchisenemers. De groep had in het afgelopen jaar relatief hoge kosten die de integratie van de genoemde overgenomen bedrijven met zich meebrachten. In de cijfers van 2015 is 0,6 miljoen euro terug te vinden aan herstructureringskosten. In 2014 bedroegen die nog 1,6 miljoen euro. 

Webwinkel

Naast een meerderheidsbelang in AD Benelux, kocht Autobinck ook 48,9 procent van de aandelen van Autotechnica, het grossiersbedrijf van voormalig Brezan-franchisenemer Berry Jansen. Opvallend omdat Autotechnica aangesloten is bij Groupauto dat concurrent Sator als hoofdleverancier heeft. Verder zit Autobinck voor 50 procent in de jointventure Maasparts-Fugo, de eind vorig jaar heropende grossiersvestiging van Fugo in Rotterdam. Verder richtte het de webshop Carparts2go op. Wanneer de site live gaat is nog niet bekend.

“Technische Centrale en Staadegaard presteerden naar verwachting. Ook bij Brezan liep alles volgens plan, maar de marges waren hier wat kleiner vanwege aanpassingen in de productmix. In België presteerde Brezan boven verwachting”, valt te lezen in het jaarverslag. De omzet van AD Benelux is in de loop van het jaar langzaam maar zeker weer gestegen sinds de overname. 

Moederbedrijf Autobinck zag de omzet in 2015 toenemen van 923 miljoen naar 1,02 miljard euro. De winst steeg van 15,5 naar 19 miljoen euro. Autobinck-ceo Paul Zekhuis, een van de sprekers op het Nationaal Automotive Congres, wil door te investeren in de nieuwe divisie Smart Mobility het bedrijf klaar maken voor de toekomst. Bekijk hier de presentatie die Paul Zekhuis gaf op het Nationaal Automotive Congres.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.

Partspoint (Autobinck) terug in zwarte cijfers | Automotive Online

Partspoint (Autobinck) terug in zwarte cijfers

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:

Partspoint realiseerde in 2015 een omzet van 198,4 miljoen euro en een resultaat voor belastingen van 3,8 miljoen euro. De winst van het bedrijfsonderdeel ligt daarmee 6,1 miljoen euro hoger dan in 2014. De verbetering van het resultaat wordt volgens de cfo grotendeels veroorzaakt door de overnames die Partspoint deed in de afgelopen twee jaar. “Door deze acquisities hebben we een behoorlijke efficiencyslag kunnen maken. Zo is er het inkoopvoordeel en de overhead is nu relatief veel minder groot. De schaalgrootte die we nu hebben, helpt om het resultaat te verbeteren.”   

Cornelissen verwacht dat Partspoint dit jaar zowel in omzet als winst zal groeien nu alle in de afgelopen twee jaar overgenomen bedrijven geïntegreerd zijn. Daarnaast moeten de herstructureringsmaatregelen van het afgelopen jaar hun vruchten af gaan werpen. “We hebben veel extra kosten gehad voor het integreren van de overgenomen bedrijven, die nemen nu af, waardoor het resultaat dit jaar verder zal toenemen.” 2015 was het eerste volledige jaar dat de cijfers van de in 2014 overgenomen grossiers Staadegaard en Technische Centrale in de boeken stonden. Beide bedrijven presteerden volgens Autobinck in lijn der verwachtingen. 

We hebben meer inkoopvoordeel en lagere kosten.

Michel Cornelissen, cfo Autobinck

De omzet van Partspoint groeide van 100,7 miljoen euro in 2014 naar 198,4 miljoen als gevolg van de overnames van AD Benelux, USN-Centuri en een aantal franchisenemers. De groep had in het afgelopen jaar relatief hoge kosten die de integratie van de genoemde overgenomen bedrijven met zich meebrachten. In de cijfers van 2015 is 0,6 miljoen euro terug te vinden aan herstructureringskosten. In 2014 bedroegen die nog 1,6 miljoen euro. 

Webwinkel

Naast een meerderheidsbelang in AD Benelux, kocht Autobinck ook 48,9 procent van de aandelen van Autotechnica, het grossiersbedrijf van voormalig Brezan-franchisenemer Berry Jansen. Opvallend omdat Autotechnica aangesloten is bij Groupauto dat concurrent Sator als hoofdleverancier heeft. Verder zit Autobinck voor 50 procent in de jointventure Maasparts-Fugo, de eind vorig jaar heropende grossiersvestiging van Fugo in Rotterdam. Verder richtte het de webshop Carparts2go op. Wanneer de site live gaat is nog niet bekend.

“Technische Centrale en Staadegaard presteerden naar verwachting. Ook bij Brezan liep alles volgens plan, maar de marges waren hier wat kleiner vanwege aanpassingen in de productmix. In België presteerde Brezan boven verwachting”, valt te lezen in het jaarverslag. De omzet van AD Benelux is in de loop van het jaar langzaam maar zeker weer gestegen sinds de overname. 

Moederbedrijf Autobinck zag de omzet in 2015 toenemen van 923 miljoen naar 1,02 miljard euro. De winst steeg van 15,5 naar 19 miljoen euro. Autobinck-ceo Paul Zekhuis, een van de sprekers op het Nationaal Automotive Congres, wil door te investeren in de nieuwe divisie Smart Mobility het bedrijf klaar maken voor de toekomst. Bekijk hier de presentatie die Paul Zekhuis gaf op het Nationaal Automotive Congres.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.