Equipvak: lof voor organisatie ondanks matige opkomst
De organisatie heeft nog niet bekend gemaakt hoeveel bezoekers er zijn geweest. “Maar het hadden er meer mogen zijn”, zegt Bernard de Graaf, directeur van Rupro Beheer (onder andere Explora en Rema Tip Top). “Maar we hebben voldoende leads en orders geschreven, dus wij zijn tevreden.”
Nek uitsteken
Ook Gertjan Sluyter, directeur van Hella, kijkt met een goed gevoel terug. “Niks dan lof voor de organisatie. Ze hebben echt hun nek uitgestoken en een mooie beurs neergezet. Nu is het zaak om goed uit te zoeken hoe het aantal bezoekers kan worden verhoogd.” Hij heeft wel een suggestie. “Misschien moeten de grossiers toch betrokken worden bij een volgende editie. Grossiers trekken bezoekers aan. Maar ik snap de gemaakte keuze wel. Het lijkt me een van de discussiepunten voor een komende editie.”
Martijn van Eikenhorst, adjunct-secretaris RAI Vereniging afdeling Autovak, is tevreden. “We hebben een visitekaartje afgegeven.” Van Eikenhorst denkt ook dat de beurs goede vooruitzichten heeft. “Maar ik wil niet vooruitlopen op een volgende editie. Eerst evalueren en dan nemen we een beslissing.”
Op de Equipvak vond ook het eerste NK Gereedschapswagen Parkeren plaats, een door Jobmotive georganiseerd event. Simon van Vliet, student aan de TU Eindhoven, won het NK en krijgt de door Snap-on ter beschikking gestelde gereedschapswagen.
Twijfel
Een bedrijf dat erg twijfelt over een eventuele volgende deelname is Sonic Equipment. “Ik schat nu de kans dat we volgende keer weer deelnemen op ongeveer twintig procent”, zegt verkoopleider Johan Hartog. Hij vindt dat de organisatie complimenten verdient voor het aanzicht. “Het zag er zeer verzorgd uit en er is echt aandacht aan besteed, ook door de standhouders. Het buitenterrein vond ik ook goed bevallen omdat het interactie oplevert.” Minder te spreken is hij over de catering. “Dat was niet op het niveau dat we gewend zijn van de regiobeurzen. Nu ging het erg stroperig en vond ik het duur.”
Hartog vraagt zich af of er nog wel toekomst is voor beurzen die op deze manier worden georganiseerd. “Er zijn er veel, vaak ook tegelijk. De kosten-baten analyse valt bij de Equipvak niet gunstig uit. Ik denk dat het tijd wordt voor een totaal ander format. Ik heb daar wel ideeën over maar die moet ik nog uitwerken. Overigens geldt voor de hele branche dat het lastig is om out-of-the box te denken.”
Hartog snapt wel dat de equipmentleveranciers wat positiever tegen de beurs aankijken. “De garagehouder kan op een beurs rechtstreeks onderhandelen met de equipmentleverancier. Handgereedschappen zijn toch laagdrempeliger en de beste deal is vaak al bij de grossier te krijgen.”
2021
Automotive Werkplaats sprak tijdens het evenement een aantal kopstukken uit de branche en vroeg hen naar hun visie op de toekomst van aftersales en hun mening over het onderzoek van RAI/Bovag naar aftersales in 2021. Bekijk de video hieronder.