Onderhoudsmarkt krimpt 5,8 procent tot 2015

Redactie Redactie
• Laatste update:

Prognose
De prognose ziet er somberder uit dan de prognose in de ICDP studie twee jaar geleden. Toen was de verwachting dat de totale onderhoudsbehoefte tussen 2009 en 2015 met 4% zou dalen. RAI Autovak voorspelt nu dat er tot 2015 9,4 procent minder onderhoudsbeurten zullen worden uitgevoerd in Nederland en 8,9 procent minder reparaties.

De bandenmarkt laat nog wel een groei zien van 6,6 procent. Het totaal aantal onderhoudsmomenten per jaar zal dalen tot 11,7 miljoen in 2015. In 2009 waren dat er nog 12,7 miljoen.

Optimistischer
De tegelijk gepresenteerde Aftersales Monitor van Bovag-RAI, waarin ook schade- en ruitschadeherstel zijn opgenomen laat iets andere cijfers zien. Volgens dit onderzoek kende het Nederlandse wagenpark in 2010 nog bijna 15 miljoen onderhoudsmomenten en waren er daar in 2011 nog 14,3 miljoen van over, een daling van vier procent.

In 2011 werd er per Nederlandse auto gemiddeld 598 euro aan onderhoud uitgegeven. Het jaar ervoor, toen er veel uitgesteld onderhoud werd uitgevoerd, was dat nog 638 euro. In het crisisjaar 2009 gaf de consument gemiddeld nog acht euro minder uit aan auto-onderhoud dan in 2011. Vooral aan het onderrhoud van leaseauto`s werd in 2011 beduidend minder uitgegeven dan een jaar eerder (respectievelijk 593 en 745 euro). Volgens onderzoeker Eric-Jan van der Berg van RAI Vereniging ligt dat vooral aan het stijgende marktaandeel van fitters in de zakelijke markt.

De totale aftersalesomzet is gedaald van ruim 4,2 miljard in 2010 naar net iets meer dan 4 miljard euro vorig jaar. Ruim de helft van die omzet (52 procent) kwam uit periodiek onderhoud en APK-keuringen, 21 procent uit tussentijdse reparaties, 14 procent uit schadeherstel en 7 procent uit banden wisselen. De rest bestond uit periodieke controles, te hulp schieten bij autopech en andere activiteiten. Volgens de RAI Vereniging is er sprake van een tendens naar meer incidentele reparaties ten koste van regulier onderhoud,

Banden
Het periodiek wisselen van banden is in de afgelopen drie jaar een groeimarkt gebleken (van vijf procent van de werkzaamheden naar tien procent) en ook in de overige tussentijdse reparaties zit nog een licht stijgende lijn, maar het aandeel periodiek onderhoud en APK is in dezelfde periode gedaald van 45 naar 43 procent van de werkzaamheden.

De gehele presentatie van de RAI Vereniging afdeling Autovak is te vinden in de rubriek Feiten & Cijfers.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.