‘Grootste fractie EU-parlement streeft naar herziening verkoopverbod en steunt uitzondering e-fuels’

E-fuels • De EVP heeft niet gespecificeerd op welke manier ze het CO2-beleid voor auto’s wil wijzigen.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock). (Foto: Shutterstock)

De Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in het Europees Parlement, wil dat het geplande 2035-verbod op CO2-uitstotende auto’s versoepeld wordt. Het doel is om alternatieve CO2-neutrale brandstoffen toe te staan na 2035, zo blijkt uit een conceptdocument dat Reuters heeft ingezien.

Het huidige beleid, aangenomen door de EU vorig jaar, verbiedt de verkoop van nieuwe CO2-uitstotende auto’s vanaf 2035. Dit betekent in principe een einde aan auto’s op benzine en diesel.

Juridische route

De Europese Commissie heeft echter aangekondigd een juridische route te creëren om de verkoop toe te staan van nieuwe auto’s die uitsluitend op e-fuels rijden, synthetische brandstoffen die in plaats van benzine in een verbrandingsmotorauto kunnen worden gebruikt. Duitsland eiste deze uitzondering.

De EVP heeft niet gespecificeerd op welke manier ze het CO2-beleid voor auto’s verder wil wijzigen. In het document schrijft de fractie onder andere dat het “de ontwikkeling van geavanceerde verbrandingstechnologieën” wil stimuleren.

De EVP is een centrum-rechtse politieke fractie die bestaat uit onder andere de Nederlandse partijen CDA en CU. De fractie telt na de verkiezingen dit jaar 188 zetels, ten opzichte van 720 zetels totaal.

Eerder schreef AM-columnist Arjan de Jong dat de Europese Unie ruimte moest laten voor alternatieve synthetische brandstoffen. Anders wordt de Europese industrie ten gronde gericht. Lees hier meer. 

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘Grootste fractie EU-parlement streeft naar herziening verkoopverbod en steunt uitzondering e-fuels’ | Automotive Online

‘Grootste fractie EU-parlement streeft naar herziening verkoopverbod en steunt uitzondering e-fuels’

E-fuels • De EVP heeft niet gespecificeerd op welke manier ze het CO2-beleid voor auto’s wil wijzigen.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock). (Foto: Shutterstock)

De Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in het Europees Parlement, wil dat het geplande 2035-verbod op CO2-uitstotende auto’s versoepeld wordt. Het doel is om alternatieve CO2-neutrale brandstoffen toe te staan na 2035, zo blijkt uit een conceptdocument dat Reuters heeft ingezien.

Het huidige beleid, aangenomen door de EU vorig jaar, verbiedt de verkoop van nieuwe CO2-uitstotende auto’s vanaf 2035. Dit betekent in principe een einde aan auto’s op benzine en diesel.

Juridische route

De Europese Commissie heeft echter aangekondigd een juridische route te creëren om de verkoop toe te staan van nieuwe auto’s die uitsluitend op e-fuels rijden, synthetische brandstoffen die in plaats van benzine in een verbrandingsmotorauto kunnen worden gebruikt. Duitsland eiste deze uitzondering.

De EVP heeft niet gespecificeerd op welke manier ze het CO2-beleid voor auto’s verder wil wijzigen. In het document schrijft de fractie onder andere dat het “de ontwikkeling van geavanceerde verbrandingstechnologieën” wil stimuleren.

De EVP is een centrum-rechtse politieke fractie die bestaat uit onder andere de Nederlandse partijen CDA en CU. De fractie telt na de verkiezingen dit jaar 188 zetels, ten opzichte van 720 zetels totaal.

Eerder schreef AM-columnist Arjan de Jong dat de Europese Unie ruimte moest laten voor alternatieve synthetische brandstoffen. Anders wordt de Europese industrie ten gronde gericht. Lees hier meer. 

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.