“Voordat je het weet, loop je qua kennis gewoon achter”

Brand story • Opleiding en training geniet een groeiende belangstelling bij de autoschadeherstelbedrijven. In de praktijk merken wij dat deelnemers het steeds belangrijker vinden om zichzelf te ontwikkelen. Doordat je je medewerker in de mogelijkheid stelt om zich te laten ontwikkelen, kan je ze als ondernemer meer binden aan je bedrijf.
Albert-Jan Cornelissen Albert-Jan Cornelissen
Foto: LKQ Fource

Bovendien is autoschadeherstel een steeds ingewikkelder proces ten opzichte van vroeger. Het ambachtelijke element is er nog steeds, alleen is er nu veel meer kennis nodig om de hedendaagse auto’s te repareren. “Permanente educatie is daarom broodnodig, anders gaat iemand te veel in zijn zelf gecreëerde wereld leven en is zijn opgedane kennis en ervaring te snel gedateerd. Voordat je het weet loop je qua kennis gewoon achter”, aldus Arthur van Engelen.

Klaslokaal

Van Engelen benoemt daarmee precies waar het anno 2024 om draait. De dagelijkse praktijk heeft zijn gelijk al jaren bewezen. “Wij geven er bovendien de voorkeur aan om cursisten samen te brengen in een klaslokaal. Online kun je veel, maar het blijft iets anders dan om je buiten de hectiek van de dag te begeven en met medecursisten in een klaslokaal de lesstof gezamenlijk te verwerken.”

Behalve vakwerk afleveren staat communicatie centraal in alle processen. Met de klant, maar ook intern. Van Engelen: “Daarvoor is de opleiding ‘Operationeel Leidinggevende Schadeherstel MBO4’ ontwikkeld. Deze Rijks-erkende opleiding richt zich op functies als leidinggevende zoals schademanager, bedrijfsleider of vestigingsmanager. Het helpt de ondernemer zich te ontwikkelen op zijn “zachte skills”. Na deze opleiding weet hij of zij als geen ander hoe je je medewerkers coacht, instrueert en begeleidt. Een ander opleidingstraject is de Front Office Pro. De medewerkers aan de front office hebben het dagelijkse klantencontact. Zij worden daarom een steeds belangrijker schakel. Zij hoeven niet zelf te kunnen repareren, maar zij moeten wèl weten hoe de collega’s op de werkvloer te werk gaan. Ze moeten kunnen inschatten en calculeren wat er nodig is om veiligheidskritische en complexe schades te kunnen herstellen. Een job met veel verantwoordelijkheid als het gaat om klantenbehoud en bedrijfsrendement. “

Samenwerking

LKQ Academy werkt samen met de meest gerenommeerde opleiders van Nederland: AutoNiveau, Innovam, en specifiek voor de schade opleidingen met GMTO. Arthur van Engelen licht toe: “Ondernemers zien steeds vaker in dat het ontwikkelen en opleiden van personeel noodzakelijk is voor de toekomstbestendigheid van het autoschadebedrijf. Ik ben er trots op dat ik deel uit maak van een team professionals dat zich elke dag als doel stelt opleidingsvraagstukken om te zetten in praktische en werkbare (technische) opleidingsplannen voor de autoschadehersteller en garagist. “Hij werkt vanuit zijn vestiging in Zwolle, één van de zes trainingslocaties in Nederland.

LKQ Academy is een initiatief van LKQ Europe, een toonaangevende distributeur van auto-onderdelen.

“Voordat je het weet, loop je qua kennis gewoon achter” | Automotive Online

“Voordat je het weet, loop je qua kennis gewoon achter”

Brand story • Opleiding en training geniet een groeiende belangstelling bij de autoschadeherstelbedrijven. In de praktijk merken wij dat deelnemers het steeds belangrijker vinden om zichzelf te ontwikkelen. Doordat je je medewerker in de mogelijkheid stelt om zich te laten ontwikkelen, kan je ze als ondernemer meer binden aan je bedrijf.
Albert-Jan Cornelissen Albert-Jan Cornelissen
Foto: LKQ Fource

Bovendien is autoschadeherstel een steeds ingewikkelder proces ten opzichte van vroeger. Het ambachtelijke element is er nog steeds, alleen is er nu veel meer kennis nodig om de hedendaagse auto’s te repareren. “Permanente educatie is daarom broodnodig, anders gaat iemand te veel in zijn zelf gecreëerde wereld leven en is zijn opgedane kennis en ervaring te snel gedateerd. Voordat je het weet loop je qua kennis gewoon achter”, aldus Arthur van Engelen.

Klaslokaal

Van Engelen benoemt daarmee precies waar het anno 2024 om draait. De dagelijkse praktijk heeft zijn gelijk al jaren bewezen. “Wij geven er bovendien de voorkeur aan om cursisten samen te brengen in een klaslokaal. Online kun je veel, maar het blijft iets anders dan om je buiten de hectiek van de dag te begeven en met medecursisten in een klaslokaal de lesstof gezamenlijk te verwerken.”

Behalve vakwerk afleveren staat communicatie centraal in alle processen. Met de klant, maar ook intern. Van Engelen: “Daarvoor is de opleiding ‘Operationeel Leidinggevende Schadeherstel MBO4’ ontwikkeld. Deze Rijks-erkende opleiding richt zich op functies als leidinggevende zoals schademanager, bedrijfsleider of vestigingsmanager. Het helpt de ondernemer zich te ontwikkelen op zijn “zachte skills”. Na deze opleiding weet hij of zij als geen ander hoe je je medewerkers coacht, instrueert en begeleidt. Een ander opleidingstraject is de Front Office Pro. De medewerkers aan de front office hebben het dagelijkse klantencontact. Zij worden daarom een steeds belangrijker schakel. Zij hoeven niet zelf te kunnen repareren, maar zij moeten wèl weten hoe de collega’s op de werkvloer te werk gaan. Ze moeten kunnen inschatten en calculeren wat er nodig is om veiligheidskritische en complexe schades te kunnen herstellen. Een job met veel verantwoordelijkheid als het gaat om klantenbehoud en bedrijfsrendement. “

Samenwerking

LKQ Academy werkt samen met de meest gerenommeerde opleiders van Nederland: AutoNiveau, Innovam, en specifiek voor de schade opleidingen met GMTO. Arthur van Engelen licht toe: “Ondernemers zien steeds vaker in dat het ontwikkelen en opleiden van personeel noodzakelijk is voor de toekomstbestendigheid van het autoschadebedrijf. Ik ben er trots op dat ik deel uit maak van een team professionals dat zich elke dag als doel stelt opleidingsvraagstukken om te zetten in praktische en werkbare (technische) opleidingsplannen voor de autoschadehersteller en garagist. “Hij werkt vanuit zijn vestiging in Zwolle, één van de zes trainingslocaties in Nederland.

LKQ Academy is een initiatief van LKQ Europe, een toonaangevende distributeur van auto-onderdelen.