BMW poogt via rechtszaak Fremantle Highway-auto’s uit handel te halen

Fremantle Highway • BMW vreest dat het reputatieschade oploopt als blijkt dat de auto’s niet veilig zijn.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De schade van de Fremantle Highway is duidelijk te zien
(Foto: Shutterstock)

BMW wil via de rechter voorkomen dat een partij nieuwe BMW’s, die vorig jaar in de Eemshaven uit de Fremantle Highway werden gehaald, alsnog wordt verkocht. Dat meldt RTV Noord op basis van een rechtszaak die gisteren diende. Tegen AM bevestigt het consortium dat het de auto’s zo snel mogelijk wil verkopen.

Een groep ondernemers en bedrijven uit Rotterdam kocht de 260 BMW’s en probeert ze in de handel te brengen. Deze groep uit Rotterdam wist de BMW’s te kopen via een tussenhandelaar, die de auto’s weer had opgekocht van een Taiwanees verzekeringsbedrijf.

BMW vreest dat het reputatieschade oploopt als blijkt dat de auto’s niet veilig zijn, tekent RTV Noord op. En die kans is volgens BMW groot. De bedrading, de lak en metalen onderdelen zouden echter door de brand aangetast zijn, stelt BMW.

Een zegsman van het consortium meldt dat zij meerdere onderzoeksinstituten, zoals TNO, onderzoek hebben laten doen naar de auto’s en dat er geen gebreken zijn gevonden. De auto’s zijn ook niet blootgesteld aan hete temperaturen. “Wij hebben BMW meerdere malen gevraagd om de auto’s te komen controleren, maar dat hebben ze niet gedaan. BMW heeft de auto’s nooit gezien, laat staan onderzocht”, zegt de zegsman tegen AM.

Buiten Europa

Het Rotterdamse consortium stapte daarom naar de kortgedingrechter in Den Haag om opheffing van het beslag dat BMW had gelegd te eisen. De Rotterdammers willen de BMW’s op korte termijn kunnen verkopen. 

Tijdens de zitting bij de rechter in Den Haag kwam het Rotterdamse consortium met het compromis, waarbij het voorstelde de 260 BMW’s te verkopen in landen buiten Europa, waar de kwaliteitsstandaarden voor auto’s lager liggen (Fabrikanten maken voor Afrika andere, vaak minder veilige, auto’s dan voor Europa). Dan zou het risico op reputatieschade voor BMW ook kleiner zijn. BMW ziet ook dat niet zitten.

De rechter doet uitspraak op 15 juli. Het consortium zal bij een voor hun negatieve uitspraak een bodemprocedure aanspannen.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

BMW poogt via rechtszaak Fremantle Highway-auto’s uit handel te halen | Automotive Online

BMW poogt via rechtszaak Fremantle Highway-auto’s uit handel te halen

Fremantle Highway • BMW vreest dat het reputatieschade oploopt als blijkt dat de auto’s niet veilig zijn.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De schade van de Fremantle Highway is duidelijk te zien
(Foto: Shutterstock)

BMW wil via de rechter voorkomen dat een partij nieuwe BMW’s, die vorig jaar in de Eemshaven uit de Fremantle Highway werden gehaald, alsnog wordt verkocht. Dat meldt RTV Noord op basis van een rechtszaak die gisteren diende. Tegen AM bevestigt het consortium dat het de auto’s zo snel mogelijk wil verkopen.

Een groep ondernemers en bedrijven uit Rotterdam kocht de 260 BMW’s en probeert ze in de handel te brengen. Deze groep uit Rotterdam wist de BMW’s te kopen via een tussenhandelaar, die de auto’s weer had opgekocht van een Taiwanees verzekeringsbedrijf.

BMW vreest dat het reputatieschade oploopt als blijkt dat de auto’s niet veilig zijn, tekent RTV Noord op. En die kans is volgens BMW groot. De bedrading, de lak en metalen onderdelen zouden echter door de brand aangetast zijn, stelt BMW.

Een zegsman van het consortium meldt dat zij meerdere onderzoeksinstituten, zoals TNO, onderzoek hebben laten doen naar de auto’s en dat er geen gebreken zijn gevonden. De auto’s zijn ook niet blootgesteld aan hete temperaturen. “Wij hebben BMW meerdere malen gevraagd om de auto’s te komen controleren, maar dat hebben ze niet gedaan. BMW heeft de auto’s nooit gezien, laat staan onderzocht”, zegt de zegsman tegen AM.

Buiten Europa

Het Rotterdamse consortium stapte daarom naar de kortgedingrechter in Den Haag om opheffing van het beslag dat BMW had gelegd te eisen. De Rotterdammers willen de BMW’s op korte termijn kunnen verkopen. 

Tijdens de zitting bij de rechter in Den Haag kwam het Rotterdamse consortium met het compromis, waarbij het voorstelde de 260 BMW’s te verkopen in landen buiten Europa, waar de kwaliteitsstandaarden voor auto’s lager liggen (Fabrikanten maken voor Afrika andere, vaak minder veilige, auto’s dan voor Europa). Dan zou het risico op reputatieschade voor BMW ook kleiner zijn. BMW ziet ook dat niet zitten.

De rechter doet uitspraak op 15 juli. Het consortium zal bij een voor hun negatieve uitspraak een bodemprocedure aanspannen.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.