‘VW verlaagt Chinese prijzen ID.3’

Volkswagen • Het gaat om een tijdelijke kortingsactie.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Productie ID.3 (Foto: Volkswagen)

VW verlaagt de prijzen van de ID.3 in China. Volgens een Chinese mededeling van het bedrijf kost de auto vanaf 7 tot 31 juli 125.900 yuan, omgerekend bijna 15.900 euro. Een prijsverlaging van 21 procent vergeleken met de introductieprijs. Dat meldt Automobilwoche.

Eerder meldde Volkswagen-coo Ralf Brandstaetter juist dat het bedrijf niet meedoet aan de prijsoorlog in China. “Onze marktpositie is sterk genoeg. Voor ons ligt de focus op winstgevendheid, niet op verkoopvolume of marktaandeel”, aldus Brandstaetter. BYD verkocht afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2008 meer auto’s dan Volkswagen in China.

Prijsoorlog

Daarnaast beloofden Tesla en grote Chinese bouwers van elektrische auto’s, om eerlijk met elkaar te gaan concurreren om ‘abnormale prijzen’ te voorkomen. Het gaat onder meer om de Chinese merken Nio, Xpeng, Geely, Great Wall Motor en Chery Automobile.

De VW ID.3 is een van de goedkopere EV-modellen van Volkswagen. Bij de marktintroductie in 2020 lag de prijs op 32 duizend euro. Door de stijgingen van de grondstof- en productiekosten is de verkoopprijs inmiddels gestegen tot ruim 43 duizend euro, vergelijkbaar met de verlaagde prijs van de Tesla Model 3.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘VW verlaagt Chinese prijzen ID.3’ | Automotive Online

‘VW verlaagt Chinese prijzen ID.3’

Volkswagen • Het gaat om een tijdelijke kortingsactie.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Productie ID.3 (Foto: Volkswagen)

VW verlaagt de prijzen van de ID.3 in China. Volgens een Chinese mededeling van het bedrijf kost de auto vanaf 7 tot 31 juli 125.900 yuan, omgerekend bijna 15.900 euro. Een prijsverlaging van 21 procent vergeleken met de introductieprijs. Dat meldt Automobilwoche.

Eerder meldde Volkswagen-coo Ralf Brandstaetter juist dat het bedrijf niet meedoet aan de prijsoorlog in China. “Onze marktpositie is sterk genoeg. Voor ons ligt de focus op winstgevendheid, niet op verkoopvolume of marktaandeel”, aldus Brandstaetter. BYD verkocht afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2008 meer auto’s dan Volkswagen in China.

Prijsoorlog

Daarnaast beloofden Tesla en grote Chinese bouwers van elektrische auto’s, om eerlijk met elkaar te gaan concurreren om ‘abnormale prijzen’ te voorkomen. Het gaat onder meer om de Chinese merken Nio, Xpeng, Geely, Great Wall Motor en Chery Automobile.

De VW ID.3 is een van de goedkopere EV-modellen van Volkswagen. Bij de marktintroductie in 2020 lag de prijs op 32 duizend euro. Door de stijgingen van de grondstof- en productiekosten is de verkoopprijs inmiddels gestegen tot ruim 43 duizend euro, vergelijkbaar met de verlaagde prijs van de Tesla Model 3.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.