Tesla bestaat 20 jaar, hijgt Duitse premiummerken in de nek

Tesla • Afgelopen kwartaal bouwde Tesla 479.700 auto’s.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(foto: Shutterstock)

Tesla bestaat vandaag 20 jaar. En het merk ‘viert’ deze verjaardag met het bekendmaken van zijn verkoop- en productiecijfers. Vorig jaar verkocht Tesla 1,31 miljoen EV’s. Voor dit jaar heeft Musk als doel gesteld de grens van de twee miljoen te slechten. Na het eerste halfjaar staat de teller op 901 duizend, zo blijkt uit de eerste cijfers die Tesla vrijgaf over Q2.

Als de groei in dit tempo doorzet, gaat Tesla op korte termijn Audi, Mercedes-Benz en BMW voorbij.

Diverse media wijden een retrospectief aan de Amerikaanse autofabrikant en zijn opvallende ceo Elon Musk – die overigens pas een jaar na oprichting aanhaakte. Het bedrijf was een van de belangrijkste aanjagers in de shift naar elektrisch rijden. In weerwil van heel veel scepsis werd Tesla winstgevend. Het overleefde vele crises en heeft een productie die in de richting van de twee miljoen auto’s per jaar gaat.

Toch zien diverse media Musk ook als een bedreiging voor het succes van Tesla. Zo heeft hij regelmatig conflicten met de Amerikaanse beurswaakhond wegens het beïnvloeden van de beurskoers en gaat hij riskante avonturen aan als Space X en de (te dure) aankoop van Twitter.

Prijsverlagingen

Tesla stimuleerde dit jaar de verkoop met prijsverlagingen. Dit zette echter een enorme druk op de marges. Maar toch: met een waarde van 500 miljard euro is Tesla nog altijd veruit de meest waardevolle automaker ter wereld. Het bedrijf realiseert zijn jaarlijkse verkoopstijgingen in feite met maar twee modellen: afgelopen kwartaal werden 460.211 stuks van Model 3/Y gebouwd, en 19.489 van Model S/Y.

Musk wil het aantal modellen snel uitbreiden. “Na verloop van tijd zouden we alle segmenten moeten bestrijken. Het zou logisch zijn om naast een bestelwagen of minibus ook een compacte auto te ontwikkelen”, zei hij in een interview met Automobilwoche.

Wereld van De Jong | Zachte heelmeesters in Wolfsburg

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Tesla bestaat 20 jaar, hijgt Duitse premiummerken in de nek | Automotive Online

Tesla bestaat 20 jaar, hijgt Duitse premiummerken in de nek

Tesla • Afgelopen kwartaal bouwde Tesla 479.700 auto’s.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(foto: Shutterstock)

Tesla bestaat vandaag 20 jaar. En het merk ‘viert’ deze verjaardag met het bekendmaken van zijn verkoop- en productiecijfers. Vorig jaar verkocht Tesla 1,31 miljoen EV’s. Voor dit jaar heeft Musk als doel gesteld de grens van de twee miljoen te slechten. Na het eerste halfjaar staat de teller op 901 duizend, zo blijkt uit de eerste cijfers die Tesla vrijgaf over Q2.

Als de groei in dit tempo doorzet, gaat Tesla op korte termijn Audi, Mercedes-Benz en BMW voorbij.

Diverse media wijden een retrospectief aan de Amerikaanse autofabrikant en zijn opvallende ceo Elon Musk – die overigens pas een jaar na oprichting aanhaakte. Het bedrijf was een van de belangrijkste aanjagers in de shift naar elektrisch rijden. In weerwil van heel veel scepsis werd Tesla winstgevend. Het overleefde vele crises en heeft een productie die in de richting van de twee miljoen auto’s per jaar gaat.

Toch zien diverse media Musk ook als een bedreiging voor het succes van Tesla. Zo heeft hij regelmatig conflicten met de Amerikaanse beurswaakhond wegens het beïnvloeden van de beurskoers en gaat hij riskante avonturen aan als Space X en de (te dure) aankoop van Twitter.

Prijsverlagingen

Tesla stimuleerde dit jaar de verkoop met prijsverlagingen. Dit zette echter een enorme druk op de marges. Maar toch: met een waarde van 500 miljard euro is Tesla nog altijd veruit de meest waardevolle automaker ter wereld. Het bedrijf realiseert zijn jaarlijkse verkoopstijgingen in feite met maar twee modellen: afgelopen kwartaal werden 460.211 stuks van Model 3/Y gebouwd, en 19.489 van Model S/Y.

Musk wil het aantal modellen snel uitbreiden. “Na verloop van tijd zouden we alle segmenten moeten bestrijken. Het zou logisch zijn om naast een bestelwagen of minibus ook een compacte auto te ontwikkelen”, zei hij in een interview met Automobilwoche.

Wereld van De Jong | Zachte heelmeesters in Wolfsburg

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.