‘Volkswagen geeft voorkeur aan VS voor nieuwe batterijfabriek’

Volkswagen • De automaker wacht op een Europese reactie op de Amerikaanse Inflation Reduction Act.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Onder voormalig ceo Herbert Diess zei VW in maart 2021 dat het 6 gigafabrieken in Europa zou bouwen. (foto: Shutterstock)

Volkswagen Group pauzeert plannen voor een batterijfabriek in Oost-Europa en geeft prioriteit aan de bouw van een fabriek in Noord-Amerika, waar het naar verwachting 9 tot 10 miljard euro aan subsidies zal binnenhalen, dat meldt de Financial Times.

De automaker wacht op een Europese reactie op de Amerikaanse Inflation Reduction Act, een pakket van 369 miljard dollar dat gericht is op het reduceren van inflatie en binnenlandse productie stimuleert. Pas daarna gaat het bedrijf verder met de plannen in Oost-Europa, zo meldt de krant op basis van anonieme bronnen.

VW-bestuurslid Thomas Schmall plaatste vorige week op LinkedIn dat Europa het risico liep om “de race om miljardeninvesteringen die in de komende maanden en jaren beslist zal worden” te verliezen aan de aantrekkelijke Amerikaanse voorwaarden.

Ook Luca de Meo, voorzitter van de Europese vereniging van autofabrikanten (Acea) en ceo van Renault Group, dringt er bij EU-leiders op aan om een industriebeleid voor de autoindustrie op te zetten, dat kan concurreren met de rest van de wereld.

Europese gigafabrieken

Onder voormalig ceo Herbert Diess zei in maart 2021 dat VW zes gigafabrieken in Europa wil gaan bouwen, waarbij Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië overwogen worden als mogelijke locaties.

De eerste batterijfabriek van VW wordt dit jaar geopend in Zweden als een joint venture met Northvolt. In Salzgitter, Duitsland, wordt een tweede fabriek geopend om de nieuwe verenigde cellen voor het volumesegment te produceren. Er zal nog een celfabriek worden gebouwd in Sagunto , nabij Valencia, Spanje, waarvan de productie in 2026 start.

Tesla meldde vorige maand ook van koers te zijn veranderd en gaat zijn geplande Duitse fabriek nu in de VS bouwen.

Geplaatst in rubriek:
Nienke Eusterbrock
Nienke Eusterbrock

Nienke Eusterbrock is redacteur bij Automotive.