Tesla zet bewakingscamera’s uit na onderzoek privacywaakhond

Privacy • De auto kan nog steeds camerabeelden maken, maar alleen wanneer de gebruiker die functie zelf inschakelt.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
Tesla-fabriek.
(Foto: Shutterstock).

Tesla heeft zijn beveiligingscamera’s in auto’s uitgezet. De autofabrikant deed dit nadat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een onderzoek naar die camera’s instelde, zo laat de organisatie weten.

De privacywaakhond deed onderzoek naar de Sentry Mode van Tesla. Hierbij maken vier camera’s van de auto, wanneer deze geparkeerd is, beelden van de omgeving om vandalisme of diefstal tegen te gaan.

Vrij op straat

De camera’s filmden alles rondom de auto en de beelden werden een uur bewaard.
“Veel op straat geparkeerde Tesla’s filmden dus vaak iedereen die in de buurt van de auto kwam, en bewaarde die beelden ook nog eens heel lang. Als iedere auto dat doet, krijg je een situatie dat je nergens meer vrij over straat kunt lopen, zonder bespied te worden ,” zegt AP-bestuurslid Katja Mur.

Standaard uit

Met een software-update staan de camera’s nu standaard uit. De auto kan nog steeds camerabeelden maken, maar alleen wanneer de gebruiker die functie zelf inschakelt. De Sentry Mode komt dan alleen in actie als de auto aangeraakt wordt. Ook gaat de auto op zo’n moment niet standaard filmen, maar krijgt de eigenaar alleen een tekstbericht op de telefoon. Bovendien worden de beelden nu maximaal 10 minuten bewaard, laat de AP weten.

Tesla moest vorige week 362 duizend auto’s terugroepen in de VS voor een software-update.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Tesla zet bewakingscamera’s uit na onderzoek privacywaakhond | Automotive Online

Tesla zet bewakingscamera’s uit na onderzoek privacywaakhond

Privacy • De auto kan nog steeds camerabeelden maken, maar alleen wanneer de gebruiker die functie zelf inschakelt.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
Tesla-fabriek.
(Foto: Shutterstock).

Tesla heeft zijn beveiligingscamera’s in auto’s uitgezet. De autofabrikant deed dit nadat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een onderzoek naar die camera’s instelde, zo laat de organisatie weten.

De privacywaakhond deed onderzoek naar de Sentry Mode van Tesla. Hierbij maken vier camera’s van de auto, wanneer deze geparkeerd is, beelden van de omgeving om vandalisme of diefstal tegen te gaan.

Vrij op straat

De camera’s filmden alles rondom de auto en de beelden werden een uur bewaard.
“Veel op straat geparkeerde Tesla’s filmden dus vaak iedereen die in de buurt van de auto kwam, en bewaarde die beelden ook nog eens heel lang. Als iedere auto dat doet, krijg je een situatie dat je nergens meer vrij over straat kunt lopen, zonder bespied te worden ,” zegt AP-bestuurslid Katja Mur.

Standaard uit

Met een software-update staan de camera’s nu standaard uit. De auto kan nog steeds camerabeelden maken, maar alleen wanneer de gebruiker die functie zelf inschakelt. De Sentry Mode komt dan alleen in actie als de auto aangeraakt wordt. Ook gaat de auto op zo’n moment niet standaard filmen, maar krijgt de eigenaar alleen een tekstbericht op de telefoon. Bovendien worden de beelden nu maximaal 10 minuten bewaard, laat de AP weten.

Tesla moest vorige week 362 duizend auto’s terugroepen in de VS voor een software-update.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.