AllParts Nederland: ‘Business is people’

Oliebollenspecial • Freek Blekxtoon, managing director AllParts Nederland, blikt terug op 2022. “Blijf bij elkaar, in je eentje ben je misschien sneller, maar als groep kom je verder.”
Redactie Redactie
• Laatste update:
Directeur Freek Blekxtoon: "Als groep kom je verder." (foto: Promedia)

Beslissers uit de Nederlandse automobielbranche geven aan het einde van het jaar hun visie op de laatste ontwikkelingen in de automobielbranche. Die wereld is momenteel volop in beweging, zelfs turbulent. Het is zaak goed te kijken en luisteren naar wat er gebeurt en te bepalen hoe daarop in te spelen. Managing director AllParts Nederland Freek Blekxtoon heeft er een duidelijke mening over.

De ontwikkelingen gaan razendsnel en een aantal zaken vallen samen op hetzelfde moment. Daarop moet worden geanticipeerd en dat is niet altijd eenvoudig. De verleiding om zelf het heft in handen te nemen ligt op de loer, maar mijn visie is: blijf bij elkaar, in je eentje ben je misschien sneller, maar als groep kom je verder. Er zijn nogal wat economische factoren waar we tegen moeten vechten en ik denk dat we aan de vooravond staan van een algehele recessie. We hebben te maken met personeelstekort, ineens met een hoge inflatie, de naweeën van corona en een overspannen huizenmarkt. De macro economische factoren zijn allemaal niet stabiel waardoor een planning maken voor de middellange en lange termijn niet meer mogelijk is.”

Vergroening duurt langer

“Als ik doorga naar de automobielsector dan hebben we te maken met de elektrificatie. Iedereen is voor vergroening, alleen zegt de meerderheid ook ‘nu even niet’. Is er paniek vanwege de huidige elektrificatie? Nee, het gaat alleen langer duren. Het proces zal langzaam gaan en met kleine stapjes. De komende jaren komt er op ons af dat de huidige brandstof wordt vervangen door biofuel of e-fuel in plaats van elektrificatie. We gaan voedsel in de brandstoftank gooien, of cannabis, of algen. Je ziet nu dat de infrastructuur die nodig is voor de nieuwe brandstoffen gewoon niet klaar is. Het aandeel van biofuel zal in de toekomst substantieel zijn, benzine blijft achter. Verder pleit ik ervoor dat de regering subsidies verstrekt aan bedrijven die alternatieve brandstoffen willen maken. We kunnen onze ogen niet sluiten voor het feit dat we een bijdrage aan het milieu moeten leveren. Maar de politiek moet wel de voorwaarden scheppen. Zero uitstoot is een uitdaging. AllParts Nederland is een sterk samenwerkingsverband van onafhankelijke grossiers, universele autobedrijven en vooraanstaande leveranciers. Samen vormen wij een hecht netwerk, we bieden inkoopvoordeel en kunnen ook op het politieke vlak invloed uitoefenen, als het gaat om de rechten van het universele kanaal. Onze nieuwe club Nexus Automotive International is een gesprekspartner van formaat, een organisatie met meer dan 40 miljard omzet”, aldus Blekxtoon.

Veiligheid

”Naast de vergroening is voor de toekomst ook veiligheid een kans. De huidige garagehouder is niet uitgerust voor al deze ADAS veiligheidsvoorzieningen. We hebben te maken met de ‘connected car’, een actuele ontwikkeling waarbij ook de vrije garagist toegang kan krijgen tot de data. Wij zetten sterk in op pass thru en remote diagnose én training voor EV’s. Verder is er het probleem van te weinig instroom van monteurs of mensen die vertrekken uit de branche. Nu heb je drie monteurs in dienst, straks nog maar twee en dus minder omzet. Dit betekent ook dat er bedrijven gaan afvallen. Want opvolging en kleinschaligheid vormen een probleem. Maar als groep kunnen we deze problemen de baas. We hebben onze strategische visie geformuleerd, waarin we keuzes maken en onderscheidend zijn. Samen met de universele klanten zijn we flexibel, professioneel en hebben we, net als zij, onafhankelijk DNA. We zijn voor hen een interessante club met als rode draad: business is people!”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.