Remarketingsector zoekt vertrouwen en harmonisatie

Redactie Redactie
• Laatste update:

Tijdens de tweede editie van het Remarketing Forum van Nexus Communication, dat gistermiddag plaatsvond in Rome, kwamen ruim honderd remarketing- en fleetsalesmanagers bijeen om de problemen te bespreken en te tackelen. Uit alle geledingen: van autofabrikanten en leasemaatschappijen tot en met verhuurders, veilinghuizen, ict-dienstverleners en toeleveranciers. Tijdens het event bleek dat de sleutel tot alle problemen ligt in accuratesse en beschikbaarheid van data.

Bewijs leveren
Data over het voertuig in het geval van ex- en import. “Je moet zwart op wit hebben wanneer de auto is geëxporteerd, wie de auto heeft geëxporteerd, en welk je bewijs kunt leveren van de daadwerkelijke export”, vertelde Luca Lavazza, partner en fiscaal specialist bij adviesbureau PWC. De grootste problemen ontstaan doordat in elk land andere regels gelden. “Dat begint al bij de vertaling van de wetten en regels”, aldus Lavazza.

Tijdens het Nationaal Export Event bleek onlangs al dat met name die regelgeving voor hoofdbrekens zorgt. Ook op het Remarketing Forum waren de wet- en regelgeving hete hangijzers. “Je moet alles goed documenteren. Want het is niet altijd duidelijk waar de bewijslast ligt. Daarom wijst de belastingdienst in vrijwel elk land altijd de verkopende partij aan bij een vordering”, voegde Robert Heyens, international car remarketing director bij Leaseplan, daar in zijn presentatie aan toe. Hij bood twee oplossingen aan: of de transporteur wordt verantwoordelijk voor de juiste afhandeling, of er komen eenduidige regels vanuit Brussel. “En op dat laatste hoeven we voorlopig niet te rekenen.” Hij opperde een systeem waarbij de transporteur een prijs per route rekent, in plaats van dat voor elke auto moet worden onderhandeld.

Tijdens de aansluitende paneldiscussie rees de vraag of de remarketingbedrijven dan in ieder geval de vraag kunnen bundelen zodat er een kwantumprijs kan worden gehanteerd. Maar naast transport en fiscale aspecten zijn er meer hordes te nemen voor een soepel remarketingproces. Zoals het standaardiseren van de inspectie – geopperd door Thomas Klukas van inspectiebureau SGS. Standaard foto’s, iedereen hetzelfde proces en een overkoepelende kwaliteitscontrole. Voer voor discussie, omdat de vraag is wat deze harmonisatie betekent voor de output – is niet elke auto anders?

Cara
Een ander punt is de harmonisatie van data: de remarketingbranche schreeuwt om eenduidige specificaties in plaats van autofabrikanten die elk hun eigen naam voor accessoires en andere features verzinnen. Op het remarketingforum vond ook de officiële lancering van Cara plaats, de Europese Remarketing Association. Vorig jaar riep Wolfgang Reinhold, remarketing vice president bij Leaseplan, op tot het opzetten van een lobbyclub die de belangen van de remarketingbranche in Brussel moet behartigen. Er is doorgepakt: inmiddels telt Cara 25 leden, uit diverse geledingen van de branche.

Saaie onderwerpen
Reinhold zelf is voorzitter en mocht als zodanig het forum afsluiten. “Natuurlijk verandert de autobranche, maar de vraag naar auto’s blijft nog jaren bestaan. Daarmee verandert de remarketing niet als discipline – de enige verandering zal zijn dat er nieuwe mogelijkheden bijkomen voor de handel, of dat de huidige mogelijkheden worden verbeterd. Het is goed dat we verenigd voor de remarketing kunnen opkomen, want we hebben veel werk te doen. Op saaie onderwerpen zoals belastingen en op nieuwe onderwerpen zoals big data. We moeten werken aan eenduidige wetgeving, aan het harmoniseren van informatie en aan het verbeteren van ons imago want belastingkantoren en overheden vertrouwen ons niet. Als we volgend jaar tien procent van onze doelstellingen hebben gerealiseerd, zetten we op al deze vlakken al grote stappen voorwaarts.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.