‘Meer focus op naleving wet-en regelgeving bij export’

Redactie Redactie
• Laatste update:

VDC is een van de partners van het eerste Nationaal Exportcongres, dat op 13 oktober plaatsvindt in Weeze (in de voormalige vestiging van exportbedrijf Grensland).

“De tijd dat we bijvoorbeeld alleen een buitenlandse registratie zo snel mogelijk bij de klant moesten leveren is verleden tijd”, stelt Westerbroek. “De rol van de dienstverlener is veranderd. Klanten verwachten tegenwoordig ook deskundig advies. Niet alleen over export, maar ook met betrekking tot wet- en regelgeving van de RDW en de Belastingdienst.”

Grote gevolgen
VDC merkt dat bedrijven vaak geen ‘dedicated’ exportmedewerker in dienst hebben. En dat knelt. “Kleine wijzigingen in de wet- en regelgeving kunnen grote gevolgen hebben voor een organisatie, bijvoorbeeld omdat het proces niet meer klopt.” VDC ziet voor zichzelf een rol weggelegd als leverancier van kennis en informatie.

Dat betekent dat er veel uren gestopt worden in de verstandhouding met de RDW, de Belastingdienst en met buitenlandse overheden. “Dat is tegenwoordig onmisbaar. Het zorgt ervoor dat wij op het gebied van de nationale en internationale wet- en regelgeving op hen kunnen steunen. Bijvoorbeeld door middel van een processcan. Een goed ingericht proces voorkomt spanning, wanneer er bijvoorbeeld door een kleine onbewuste nalatigheid een sanctie wordt opgelegd, waardoor een bedrijf voor enkele weken stil kan komen te liggen.” Die spanning tussen bedrijven en overheden baart Westerbroek zorgen. “Het belangrijkste is dat we de continuïteit kunnen waarborgen. Wij doen dat door een zorgvuldige naleving van de (inter)nationale wet- en regelgeving.”

Dat laatste hoeft niet te botsen met de snelheid van levering. “We werken al jaren samen met de Duitse Verkehrsambten, dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de leveringstijden betrouwbaar zijn en de buitenlandse toelatingen conform uniforme procedures binnen 24 uur geleverd kunnen worden.”

Op de foto: Westerbroek (links) met VDC-directeur Michel Schaaij bij de eventlocatie.

Meld u aan voor het Nationaal Exportcongres
Op het eerste Nationaal Exportcongres komen meerdere deskundigen (RDW, Dekra, Belasting en Duitse overheid) tekst en uitleg geven over alle wet- en regelgeving met betrekking tot export. Jort Kelder sluit de dag af. Klik hier voor meer informatie.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.