Bovag onderzoekt mogelijkheden eigen schadeafdeling

Redactie Redactie
• Laatste update:

“De vraag bij de leden om hen te ondersteunen op het gebied van schadeherstel zwelt aan”, aldus De Waal. “Vooral het dubbele lidmaatschap van Bovag en Focwa en de dubbele cao (kleinmetaal en Bovag, red) zitten hen dwars. Daarnaast blijkt uit de eerste gesprekken met onder andere dealerholdings dat ze zich op dit moment ook niet goed vertegenwoordigd voelen.”

Bovag heeft “enkele honderden” bedrijven met een eigen schadeafdeling. Onder hen bevinden zich een groot aantal dealerholdings, die vaak een eigen netwerk van schadebedrijven onderhouden.

IJskast
Bovag verkende jaren geleden ook al de mogelijkheden tot het opzetten van een eigen schadetak, mede ingegeven door onvrede bij de leden over de belangenbehartiging door Focwa. Ook nu is dit dus een van de bottlenecks.

Destijds besloot Bovag echter om de plannen in de ijskast te zetten, mede omdat Focwa herstructureerde. “Ook nu kan de uitkomst zijn dat we het niet doen, maar de uitkomst kan evengoed zijn dat we een eigen schadeafdeling opzetten”, aldus De Waal. “Dat hangt af van de verkenning die we nu uitvoeren. Schade is natuurlijk iets anders dan onderhoud en autoverkoop, maar onder onze leden is er heel veel kennis beschikbaar. Ook raken de noodzakelijke kennis en kunde van auto- en schadebedrijven elkaar steeds meer. Dat is een essentieel verschil met enkele jaren geleden.”

Focwa: leden willen zelfstandigheid
Saillant detail: ook nu is Focwa weer bezig met een herstructurering. “We zijn op de hoogte van de verkenning van de Bovag, en het is natuurlijk aan hen om te bekijken waar hun toegevoegde waarde ligt”, aldus interim voorzitter Denis Maessen van Focwa. “Uit de ledenbijeenkomsten die wij nu houden blijkt dat de leden een zelfstandig Focwa willen. Wel moet onze performance omhoog, daar zijn we nu ook volop mee bezig. Als een samenwerking met bijvoorbeeld de Bovag toegevoegde waarde voor onze leden biedt, denken wij daar natuurlijk over na.”

Besluit
Binnenkort wordt het resultaat van de uitgebreide verkenning gedeeld en besproken met een relevante groep leden. Het Bovag-verenigingsbestuur neemt op basis van deze gesprekken een besluit over de vervolgstap. Dat besluit wordt daarna voorgelegd aan de ledenraad. “Halverwege dit jaar moet duidelijk zijn welke weg we in slaan. Dit hoeft geen jaar te duren.”