Gerechtshof spreekt directie Starglass vrij

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat bevestigt Willem-Jan Ausma, de advocaat van Starglass. Starglass werd door het OM verdacht van het frauduleus declareren van niet-uitgevoerde ruitreparaties. Naast de strafrechtelijke zaak lopen er ook civiele procedures tussen Starglass, dat momenteel in staat van faillissement verkeerd, en meerdere verzekeraars. Verzekeraars strijden al jaren tegen deze zogenoemde parkeerplaatscowboys.

Opheffing faillissement?
De vrijspraak van de Starglass-directie maakt de weg vrij voor een opheffing van het faillissement. “Het Gerechtshof heeft duidelijk gemaakt dat Starglass wel degelijk handelingen heeft verricht voor het geclaimde geld. Ook werden er kwaliteitseisen in acht genomen en werd niet lukraak ieder pitje gerepareerd. Dat betekent dat de verzekeraars gewoon moeten betalen”, stelt Ausma.

Het gaat om veel geld. Het Verbond van Verzekeraars stelt dat Starglass haar leden voor zeker twee miljoen euro heeft opgelicht. Starglass claimt op zijn beurt ongeveer 1,1 miljoen euro van de verzekeraars. “Als de verzekeraars betalen dan komt er meer geld binnen dan er aan schulden in het faillissement zitten”, aldus Ausma. “Dan zou het faillissement opgeheven kunnen worden.”

Curator Jilles Knotter is om een reactie gevraagd.

Schadeclaim
Volgens Ausma volgen nu onderhandelingen met het OM over een schadevergoeding. Bij Starglass werkten voor het faillissement bijna 150 mensen. “Het Gerechtshof stelt dat er ten onrechte aanhoudingen verricht zijn. Het OM heeft de bedrijfsvoering stilgelegd en daarmee het bedrijf feitelijk tot een faillissement gebracht. Het OM heeft zich voor het karretje van de verzekeraars laten spannen. Als de onderhandelingen niks opleveren, dan kijken we of we een procedure starten.”

Schorsing
Univé vorderde eerder al bijna vier ton terug in een civiele procedure, maar ook met andere verzekeraars zoals Reaal en Bovemij lopen procedures. Bij Univé laat men weten kennis te hebben genomen van de uitspraak van het hof. Het bedrijf neemt een afwachtende houding aan. “In de civiele procedure van Starglass – Univé heeft het hof in hoger beroep nog geen definitieve uitspraak gedaan. Deze procedure is al enige tijd geschorst. Univé kan deze schorsing niet opheffen”, aldus de verzekeraar in een verklaring.

Ausma ziet de uitkomst van de civiele procedures met vertrouwen tegemoet. “Het Gerechtshof heeft grondig onderzoek gedaan en stelt dat er betaald moet worden. Wij hebben geen reden om aan te nemen dat in de civiele procedures anders besloten zal worden.” 

Lees de uitspraak van het Gerechtshof hier

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.