Wij zijn automotive
Automotive werkplaats | Nieuwsbrief | Colofon | Adverteren | Abonnement 
Online Adverteren
Vakblad adverteren
Bezig met laden...
Klik om te vergroten

CDA wil simpele kilometerheffing

25-01-2012 14:48

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA heeft vandaag haar rapport over kilometerheffing overhandigd aan Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Hierin wordt gepleit voor een vlakke heffing per gereden kilometer.

In het plan worden de kilometers niet met een kastje geregistreerd, maar moeten automobilisten zelf jaarlijks hun kilometerstand doorgeven. De vaste autokosten (bpm en mrb) moeten worden afgebouwd. Verrekening via accijnzen stuit op te veel bezwaren, zo zouden mensen in grensregio's dan gaan tanken in het buitenland.

Spitstarief
RAI Vereniging laat in een reactie weten positief te zijn over het plan. Wel pleit de vereniging voor het invoeren van spitstarieven om de fileproblematiek te verminderen. In het rapport wordt het initiatief hiervoor bij bedrijven neergelegd. Die moeten hun werknemers aansporen de spits te mijden met een mobiliteitsbudget of flexibele werktijden. 

Fraude
Ook vindt de RAI Vereniging dat het terugdraaien van kilometerstellers verboden moet worden. Dat is ook de kritiek van VVD-kamerlid Charlie Aptroot. Hij vindt het voorstel knoeiwerk. "De kilometerstanden zijn onbetrouwbaar en er wordt veel mee gerommeld." Ook vraagt hij zich af wat er moet gebeuren als de auto tussentijds verkocht wordt. 

 

Reageer Doorsturen
Reacties (4)

Dat valt op te lossen middels een ritregistratiesysteem zoals menig zakelijke rijder gebruikt. Ik kan mij zelfs voorstellen dat er een keuze systeem ingevoerd wordt..

Bij de keuze om per, in Nederland gereden, kilometer te betalen wordt o.a. vrijstelling MRB verleent. Berijder levert 1x per de ritregistratie in en de belastingdienst stuurt een factuur voor de kilometers. Om de huidige groep autobezitters te bewegen over te stappen naar deze vorm van beprijzing, lijkt het mij niet meer dan redelijk dat de belastingdienst een BPM/CO2 toeslagen regeling instelt voor de automobilist die in het verleden BPM en CO2 betaald heeft. Net zoals zorg-, huur en kinderopvangtoeslag.

Wenst men niet per kilometer te betalen, dan vervalt de kilometerregistratie en daarmee geen recht op toeslag en MRB vrijstelling. Welke laatste dan wel extra geïndexeerd zal worden zodat km.beprijzing aantrekkelijker wordt..

Derde mogelijkheid is om met een vrijstellingsgrens te werken. De eerste 5.000 kilometer betaal je niet. Ga je met de auto naar Italië, dan is dat je eigen keuze. Blijf je in NL, heb je nog 5 duizend vrije kilometers;).

S. Frinks - natuurlijk persoon - Geplaatst op 26-01-2012 15:16:44.

Zolang de politiek het aanbrengen van een transponder (black boxje van max 250 Euro) onwenselijk acht, gaat elke gedachte aan belasten van afgelegde door de automobilist zelf te registreren kms gepaard met bevordering van manipulatie van gegevens (ook wel fraude genoemd). Laten we nou maar eens beginnen met een vrijwillig gebruik van de electronische km registratie bij auto's van de zaak om de fiscale bijtelling te ontdoen van absurde gevolgen. Als dan blijkt dat een black box wel nuttig is en niet bedreigend hoeft te zijn, kan het voor alle auto's alsnog doorgevoerd worden als .... tenminste dan de bezitsbelastingen (HSB en BPM) ook echt worden afgeschaft.

Roel Hindriks - Lease Consult B.V. - Geplaatst op 26-01-2012 10:23:10.

En hoe denken ze dan om te gaan met buitenlandse kilometers, hebben ze daar ook al aan gedacht. Als op vakantie naar b.v. Frankrijk gaat betaal je tol, naar Oostenrijk en Zwitserland idemdito...en dan thuis nog eens betalen????? En de buitenlandse gasten mogen gratis gebruik maken van ons wegennet en files???

Rob Kuypers - MS motor service international - Geplaatst op 25-01-2012 15:48:07.

OK, een flatrate, maar wat als je ongeveer 80% v.d. km's in het buitenland maakt.

Klaas de Vries - DCM Diecast & Merchandise B.V. - Geplaatst op 25-01-2012 15:35:03.
Overige berichten
Maak Automotive uw homepage | Nieuwsbrief | Colofon | RSS-feeds


website realisatie CyberNed Internet Services