Verkeersveiligheid onder druk door verminderde handhaving

Redactie Redactie
• Laatste update:

In Europa vielen er vorig jaar voor het eerst sinds 2001 meer verkeersdoden, en ook in Nederland steeg het aantal dodelijke verkeersslachtoffers

Volgens de Swov is verkeersveiligheid in Nederland geen landelijke handhavingsprioriteit, en tonen de cijfers aan dat verminderde handhaving leidt tot meer verkeersslachtoffers. 

Dubbel negatief
Het aantal staandehoudingen bedroeg in 2015 in ons land nog slechts 17 procent van het aantal in 2007 (van 1,46 miljoen naar 0,24 miljoen staandehoudingen per jaar). En het aantal snelheidsbekeuringen door flitsen liep met bijna dertig procent terug van 9,6 miljoen naar 6,6 miljoen per jaar. 

Verminderde handhaving heeft volgens Swov een dubbel negatief effect: er worden minder gevaarlijke verkeersovertreders van de weg gehaald, en de subjectieve pakkans – de inschatting van weggebruikers van de kans om bekeurd te worden – neemt ook af. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.