‘Biodiesel slechter voor milieu dan fossiele brandstoffen’

Redactie Redactie
• Laatste update:

In het onderzoek werd gekeken naar de complete impact van biobrandstoffen op het milieu. Hierbij is onder meer ook de CO2-uitstoot van landbouwwerktuigen meegenomen. Ecofys komt tot de conclusie dat als EU-lidstaten zich houden aan door de EU gestelde richtlijnen van 8,4 procent bijmenging van biodiesel, dit niet leidt tot minder CO2-uitstoot ten opzichte van fossiele brandstoffen, maar juist tot 1,4 procent meer uitstoot. 

Schadelijker
Vooral biodiesel uit palmolie is een stuk schadelijker voor het milieu dan fossiele brandstof en levert drie keer zoveel CO2-uitstoot op. Ook soja als bron voor brandstof is nadelig voor het milieu. Biobrandstof uit soja zorgt voor twee keer zoveel CO2-uitstoot als fossiele brandstof. 

Ecofys raadt de EU aan om te stoppen met het stimuleren van eerste generatie-biodiesel en de eerder gestelde richtlijn van 10 procent bijmenging in 2020 los te laten. 

Eerste generatie biodiesel ligt al jaren onder vuur. Er wordt geroepen om het stimuleren van tweede generatie brandstoffen, die worden gewonnen uit bijvoorbeeld afval of mest.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.