Terugkijken: Nationaal Automotive Congres 2020

Redactie Redactie
• Laatste update:

Onder leiding van dagvoorzitter Roelof Hemmen gaven nationale en internationale topsprekers hun strategie voor de komende jaren prijs. Andy Whitehair van Ebay was in komen vliegen uit Denemarken om zijn visie op de toekomst van de autobranche te geven. “Autonoom rijdende auto’s zijn een hier-en-nu-onderwerp. Die rijden in 2020 gewoon op de openbare weg.”

Douwe Bob en Max Verstappen
Janus Smalbraak, ceo van Pon Holding, deed zijn visie over de toekomst van zijn bedrijf uit de doeken. De focus ligt op mobiliteit in de breedste zin van het woord. Henk van der Kwast, ceo van Stern, vertelde hoe hij de komende jaren meer tegendruk richting importeurs en leasemaatschappijen wil bieden. Autobinck-ceo Paul Zekhuis vertelde over hoe het 109 jaar oude bedrijf zich klaarmaakt voor een toekomst, waarvan het niet weet hoe die er uit ziet. Daarom zet Autobinck breed in. “We willen ieder kwartaal investeren in een innovatieve start-up die uit de opstartfase is. Maar onder de start-ups zijn er meer Douwe Bobs dan Max Verstappens.”

Tijdens de parallelsessies werd dieper ingegaan op enkele actuele thema’s zoals bedrijfsopvolging, de ontwikkeling van garantieclaims en duurzaam ondernemerschap.

Ajax
Tussen de presentaties door prikkelden de Automotive-columnisten Arjen de Jong en Luc van Bussel de aanwezigen om goed na te denken over hun toekomstige businessmodel. De Jong vroeg zich af of er in 2030 überhaupt nog een autobranche is: “Dealers, doe geen onnodige investeringen meer in dure panden en corporate identity. Dit verdient u nooit meer terug.”

Cabaretier Martijn Koning zorgde voor de komische noot. Volgens hem is Max Verstappen een zegen voor de autobranche: “Fuck de zelfrijdende auto. Door Max Verstappen wil iedereen weer zelf autorijden.” Als afsluiter gaf Frank Rijkaard, tijdens de Automotive College Tour, de toehoorders enkele geheimen prijs over zijn conflict met Johan Cruijff en de kunst van het coachen. Hij had ook nog een mededeling. “Ik word niet de nieuwe coach van Ajax. Of van een andere club.”

Louwman Automotive Personality 
Coen Post van Bovemij had de meeste vragen goed in de quiz over twintig jaar Nederlandse autobranche en werd door quizmasters Henk van der Kwast en Roelof Hemmen gekroond tot Automotive Branchekenner. De belangrijkste prijs van de dag ging echter naar Evert Louwman: hij is de Automotive Personality van de afgelopen 20 jaar.

Uiteraard was er voor de circa 600 aanwezigen ruim de gelegenheid om te netwerken, onder andere tijdens de lunch en de afsluitende borrel. En voor een tachtigtal VIP-gasten was er daarna nog een diner onder leiding van Ron Blaauw, op het hoofdpodium van de Philharmonie.

Bekijk hieronder een sfeerverslag.

 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.