Verkoop Autotrader: goede zaak maar tegen hoge prijs

Redactie Redactie
• Laatste update:

Maandag werd bekend dat Autoscout24 Autotrader gekocht heeft voor ruim 27 miljoen euro en daarnaast een omvangrijke advertentiedeal sloot met Sanoma. Een fors bedrag van ongeveer 16 keer de ebitda (brutowinst voor afschrijvingen en rente), zeker gezien de overlap in klanten en advertenties. Autoscout24 had in het verleden al interesse in Autotrack, maar dat werd toen door Wegener aan de Persgroep verkocht. Daarmee bleef Autotrader over.

“Wij hebben bij Sanoma aangeklopt, Autotrader draait goed, heeft een mooi product en dus is de premium die we betaald hebben begrijpelijk”, zegt Jurgen Vugts, directeur bij Autoscout24, over de hoge koopsom. Alle 26 medewerkers verhuizen van Hoofddorp naar Vianen, waar Autoscout24 gevestigd is.

Verrassend
“Ik vind dat deze deal verrassend snel tot stand is gekomen”, zegt Sander van den Hout, directeur online services bij Autotrack-moeder De Persgroep. “Maar er zit een financieel krachtig bedrijf achter dat groot denkt. Die denken op een andere, Europese schaal.”

Niels Visser, manager Gaspedaal.nl bij TMG Digital Media, vindt de verkoop en de koopsom opvallend. “Maar het past in de trend van consolidatie die overal plaatsvindt.” Door de overname valt er één zelfstandige portal weg. “Daardoor gaat Nederland wat meer lijken op de rest van Europa waar meestal maar twee grote classified spelers zijn”, concludeert Van den Hout.

Olivier van Duijn, directeur van Marktplaats, verwacht eveneens dat verdere consolidatie van de online portals een kwestie van tijd is. “Wij zien dat dealers selectiever worden in de uitgave van hun marketingbudget en zich steeds meer focussen op de resultaten. Ze adverteren niet meer op vijf verschillende portals, maar op de twee portals die de meeste leads en rendement geven op de investering. Als grootste automotive-portal zien wij deze bewegingen met veel vertrouwen tegemoet.” 

Jan-Wouter Kleinjan, directeur Automotive bij Sanoma, is niet verrast dat juist Autotrader wordt opgeslokt. “Er is bij Autoscout24 meer focus en kapitaalkracht. De winner takes it all en het was uitgesloten dat wij de winnaar zouden worden.”

Goede ontwikkeling
Autoscout24 laat Autotrader onder eigen label opereren. “Autotrader is een sterk merk. Daar willen we gebruik van maken. Maar we gaan ook onze innovatiekracht inzetten om veel sneller producten te testen en lanceren op Autotrader. We denken daar veel van te kunnen leren”, zegt Vugts. Volgens Vugts denkt Autoscout24 niet dat direct de prijzen kunnen stijgen als gevolg van de overname. “Maar Nederland kent lage prijzen en wij denken dat deze zich opwaarts gaan bewegen, in andere landen liggen de prijzen veel hoger.”

Van den Hout denkt wel dat er een effect zichtbaar wordt. “Dit gaat denk ik impact hebben op de prijzen. Nu is er nog te veel aanbod en ik verwacht dat Autoscout24 goed de effecten op de prijs doordacht heeft. Maar het is nog te vroeg om al een concrete voorspelling over mogelijke prijsstijgingen en margeverbetering te doen.”

Gaspedaal.nl 
In 2014 trokken Autoscout24, Autotrader en Autotrack zich terug van Gaspedaal. Autotrader heeft inmiddels weer een deal. Autoscout24 zag daar vanaf terwijl Autotrack vorig jaar een langlopende rechtszaak won van Gaspedaal en nu in een schadeprocedure zit.

Vugts liet eerder weten Gaspedaal niet nodig te hebben en met het vertrek van Autotrader zou Gaspedaal zijn laatste toplabel kwijt zijn. Trekt Autoscout24 Autotrader nu terug van Gaspedaal? “Dat zijn we niet van plan”, zegt Vugts. “Voor Autotrader is het een goede deal, Autoscout24 heeft Gaspedaal niet nodig.”

Overigens is onbekend wat de toekomst is van Gaspedaal. Bij eigenaar TMG (Telegraaf Media Groep) rommelt het al jaren. “Wij maken ons geen zorgen. We groeien en hebben 2015 goed afgesloten”, aldus Gaspedaal.nl-manager Niels Visser.

Advertenties per portal (er is geen onderscheid gemaakt tussen betaalde en gratis advertenties):

Portal Aantal occasionadvertenties
Autoscout24 259.334
Autowereld.nl* 252.647
Marktplaats 178.610 (+3.920 nieuwe auto`s
Autotrack 170.849
Autotrader 142.550
Handelsprijzen.nl 119.108
Autokopen.nl 40.154

Bron: de genoemde websites.
*Net als Gaspedaal.nl onderdeel van TMG. Gaspedaal laat meer dan 334 duizend auto`s zien, waaronder van Autowereld.nl en Nederland Mobiel.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.