Rutte opent AutoRAI, organisatie zet in op 300 duizend bezoekers

Redactie Redactie
• Laatste update:

Van Eijck, sinds vier maanden voorzitter, refereerde in zijn openingswoord aan zijn reis met verkeersminister Melanie Schultz Van Haegen naar fabrikantenorganisatie Acea in Zwitsersland. Zij voerde daar een lobby om meer productie naar Nederland te halen. “Ze zei daar bereid te zijn om de infrastructuur zo aan te passen dat wij een gidsland kunnen worden op het gebied van de zelfrijdende auto.”

Oud-staatssecretaris van Financiën Van Eijck komt nog vaak op zijn oude ministerie. Autobrief 2 heeft daar de hoogste prioriteit, zegt hij. “Niemand wil nog langer dit fiscaal gestoorde gedrag.” Hij sprak Rutte er rechtstreeks op aan: “Begin eens met het afschaffen van de bpm – die is in Europa niet uit te leggen. De opbrengst is laag en kosten zijn hoog. Het zijn allemaal kiezers. Laten we gelijk stemmen en een deal sluiten. Iedereen akoord? Mooi”, lachte Van Eijck.

Rutte beantwoordde de bpm-oproep. “Dit voorstel om samen te werken neem ik met beide handen aan.”

Rutte wil voorop blijven lopen als innovatieland. “Schultz wil dat Nederland een kraamkamer wordt voor testen van nieuwe techniek. Wij hebben een mooi wegennet, beter dan dat van veel andere landen. Alles ligt klaar. Zowel voor de zelfrijdende, maar ook voor elektrische auto`s. Dat zijn enorme groeisectoren. Kijk alleen al naar de komst van Tesla naar Nederland. Ook ontwikkelen wij heel veel technologie voor auto`s. Zonder die technologie zouden al die auto`s niet rijden.”

Rutte plaatste wel een kanttekening bij de EV: hij mist het motorgeluid. “Maar daar zijn casettebandjes voor”, aldus de premier.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.