‘Fabrikanten bekijken Apple en Google met argusogen’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Apple zou bezig zijn met de ontwikkeling van een elektrische auto en hiervoor al diverse Tesla-medewerkers hebben geronseld, en vice versa. De auto zou in 2020 op de markt moeten komen. En bij Google is de ontwikkeling van de zelfrijdende auto in een vergevorderd stadium. Bloomberg maakte met deze ontwikkelingen in het achterhoofd een rondgang langs de standhouders op de autosalon van Genève.

Martin Winterkorn (Volkswagen) verwacht dat de ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende voertuigen sneller zal gaan dankzij nieuwe toetreders, maar denkt vooral aan een samenwerking met Google en Apple. Verkoopdirecteur Ian Robertson zei te waken voor onderschatting, maar “de autobranche blijft wel complex”.

De vraag is nu in hoeverre Apple en Google de auto’s zelf op de markt willen zetten, of dat ze de technologie uiteindelijk gebruiken om samen te werken met bestaande fabrikanten, die zelf ook heel ver zijn met de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende auto’s. Zo hebben Volvo, Mercedes en BMW al een zelfrijdende auto in ontwikkeling.

De zelfrijdende auto`s zijn volgens Roland Berger een goudmijn voor autofabrikanten, terwijl verzekeraars huiverig zijn dat dit soort auto`s de noodzaak voor verzekeren wegneemt