Ecars gaat Zweedse EV’s verkopen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Fiat en Ford
Jotech Design heeft in de buurt van Gothenburg een productiebedrijf voor elektrische auto’s in gebruik genomen. Onder de naam Ecar Sweden worden hier onder meer op de Fiat 500 en Ford Ka gebaseerde personenauto’s gemaakt. Dit jaar komen daar nog meer modellen bij, waaronder twee elektrische bestelauto`s: de Ecar Fiorino en de Ecar Ducato.
Directeur-eigenaar Rob van Bergen van Ecars Europe is blij met de uitbreiding. “Wij kunnen nu een compleet EV- programma  aanbieden, van fietsen en scooters via een lichte motorfiets tot personenauto’s en bedrijfswagens van 3.500 kilo.”

2.500 stuks
Jotech Design is onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrische Volvo C30. Een auto die, vooral vanwege de hoge kosten, vooralsnog geen verkoopsucces is. Veel andere initiatieven op het gebied van EV zijn evenmin succesvol gebleken (AGV, Elipo, Duracar, Think en Novolectriq gingen de afgelopen jaren allemaal ten onder), maar Van Bergen is er van overtuigd dat de toekomst van zijn bedrijf er goed uit ziet. “De afzet van elektrische auto’s in de Benelux is weliswaar nog beperkt, maar heeft zich de afgelopen jaren telkens verdubbeld en zal dat nog wel even blijven doen”aldus Van Bergen, die de marktomvang in de Benelux voor dit jaar op circa 2.500 stuks schat. “Voor OEM-leveranciers te weinig voor serieuze investeringen, maar genoeg voor Ecars Europe om zich te ontwikkelen.”

Servicenetwerk
Van Bergen doet nu vier jaar in EV`s (hij wil niet zeggen hoeveel hij er in totaal heeft verkocht) en heeft naar eigen zeggen voor 110 jaar ervaring in automotive distributie en aftersales in huis. “Zonder die kennis is het onmogelijk om import, verkoop en aftersales goed te organiseren. Veel bedrijven in de EV-branche hebben dit onderschat en zijn er aan ten onder gegaan.” Ecars Europe beschikt nu over een vestiging bij Brussel en een in de buurt van Leeuwarden, maar kan in Zuid- en Midden-Nederland binnen een uur een servicewagen ter plekke hebben als dit nodig is.
Bovendien wil Van Bergen de komende jaren zijn netwerk uitbreiden tot negen à elf vestigingen. Die komen nog bij de centra waar nu al EV`s worden verkocht.

“De opbouw van het netwerk valt en staat met de kwaliteit van de kandidaten. Wij leggen de lat hoog. Dat moet ook, want de consumenten weten nog maar weinig over de mogelijkheden van elektrische voertuigen. Niettemin zegt de helft van de automobilisten dat hij op termijn wil overstappen. Zelfs als slechts een klein deel dit doet, dan is dat voldoende om Ecars Europe verder uit te bouwen.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.