EC doorkruist plannen Piëch

Redactie Redactie
• Laatste update:

Tijdens de jongste aandeelhoudersvergadering wilde hij drie nieuwelingen aan de twee zittende vertegenwoordigers van zijn concern aan de raad toevoegen. Deze telt acht leden. De kandidaten – Martin Winterkorn, Hans Dieter Pötsch en Jochem Heizmann – vervullen die functie echter ook al bij Scania (waar VW ook een meerdergheidsbelang in heeft) en daarom zou er sprake kunnen zijn van kartelvorming, zegt de EC.

Te afhankelijk
Er was ook weerstand tegen de plannen van Piëch van de zijde van de Amerikaanse aandeelhouder Institutional Shareholder Services (ISS). ISS vindt het drietal te afhankelijk en stelt tevens dat de benoeming in strijd zou zijn met de Duitse code voor fatsoenlijk ondernemen. Van deze kritiek zou Piëch zich weinig aantrekken, maar om de EC kan hij niet heen. Brussel adviseert hem nu om andere commissarissen voor te dragen.

Piëch wil VW tot de grootste autoproducent ter wereld maken en daarbij ook een positie op de markt voor bedrijfswagens opbouwen. De inlijving van het Zweedse Scania maakt deel uit van dit streven.