Saab vindt sale and lease back-partner

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het consortium, onder leiding van het bedrijf Hemfosa Fastigheter, krijgt voor de 28 miljoen euro 50,1% van de aandelen in Saab Automobile Property. Saab gaat het vastgoed vervolgens terugleasen van het consortium, maar hoeft hier het eerste jaar niet voor te betalen. De looptijd van de leaseconstructie is vijftien jaar. Welk leasebedrag moet worden betaald is niet bekend gemaakt.

Het is nog maar de vraag of het nieuwe konijn uit de hoed Saab kan redden. De Zweedse autobouwer verkeert in acute financiële nood en is koortsachtig op zoek naar financiering. Gisteren maakte het bedrijf bekend 582 auto’s te hebben verkocht aan een derde Chinese partner. Met de vooruitbetaalde 13 miljoen euro kunnen deze maand nog op het nippertje de lonen van de 3.400 Saab-medewerkers worden betaald. Volgens Muller kon er met het bedrag zelfs nog een deel van de toeleveranciers worden betaald.

Welke bestemming de 28 miljoen vrijgemaakte vastgoedeuro`s krijgen, is niet bekend gemaakt. Duidelijk is wel dat Saab snel meer geld nodig heeft. Veel toeleveranciers zjin gestopt met leveren van onderdelen, omdat ze al langere tijd niet betaald hebben gekregen. De productie van Saab ligt daarom al sinds eind maart af en aan stil. Begin juni zei Muller nog te verwachten dat de productie binnen enkele dagen weer zou zijn opgestart. Inmiddels worden hierover geen uitspraken meer gedaan. Het bedrijf beperkt zich tot de mededeling met meerdere partijen in onderhandeling te zijn over extra financiering. Begin dit jaar verwachtte Muller in 2011 80 duizend Saabs te bouwen.

Volgens diverse media is Muller inmiddels het enige overgebleven bestuurslid van Saab. De twee vakbondsleden die in het bestuur zaten, zijn opgestapt. Eerder stapten een juriste die in het bestuur zat en ceo Jan Ake Jonsson al op.