Grasveld is mrb-vrij

Redactie Redactie
• Laatste update:

Verzuimboete
Het autobedrijf in kwestie had een gebruikte Peugeot die vanaf juli 2007 tot de handelsvoorraad behoorde, op een grasveldje uitgestald. Op een dag in maart 2008 zien dienstdoende ambtenaren het voertuig daar staan. Ze maken procesverbaal op, waarna het autobedrijf een naheffingsaanslag krijgt opgelegd over de periode maart 2007 tot aan de dag van het procesverbaal. Daarbovenop komt een zogeheten verzuimboete van 100 procent over de naheffing. Het grasveldje waar de auto staat behoort tot de openbare weg en dan is mrb betalen of een handelaarskenteken verplicht, vindt de inspecteur.

Berm
Het autobedrijf pikte dit niet en stapt naar de rechter, maar deze stelde de inspecteur in het gelijk. Het autobedrijf ging in hoger bedoep. En met succes. Het Hof oordeelde onlangs namelijk dat er alleen mrb moet worden betaald als een voertuig gebruik maakt van een weg ‘die toegankelijk is voor verkeer’ of als het zich bevindt op de ‘tot de openbare weg behorende berm of zijkant van de weg’. Het grasveldje voldoet niet aan deze criteria, vindt het Hof. Het staat weliswaar open voor verkeer en is op slechts twee meter van de weg gesitueerd, maar dat wil niet zeggen dat hierdoor meteen het hele grasveld tot de berm of zijkant van de weg moet worden gerekend. En dus hoeft de eigenaar geen mrb plus naheffing te betalen.

Klik HIER voor de volledige uitspraak van het hof.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.