Verwijderingsbijdrage Lithium Ion wordt 180 euro

Redactie Redactie
• Laatste update:

Voor lichtere Lithium-ion accu’s, is de verwijderingrbijdrage €90.

Beide tarieven gaan op 1 januari 2011 in en zijn van toepassing op voertuigen die vanaf 1 januari 2011 op de markt worden gebracht.

ARN stelt dat de bijdrage hoger is dan normaal. “Bij het vaststellen van beide verwijderingbijdragen heeft ARN rekening gehouden met de veiligheidsaspecten bij het inzamelen, opslaan en verwerken van hoogvoltage Lithium-ion accu’s”, vertelt ARN-woordvoerder Janet Kes. “Over de mogelijkheden van hergebruik is op dit momen weinig bekend. De kosten van verwerking van met name Lithium-ion accu’s zijn erg hoog en de restwaarde is negatief. Het is namelijk met de huidige techniek onmogelijk om het Lithium zuiver terug te winnen. Om te zien hoe we in de toekomst wellicht wel rendement uit afgedankte Lithium-ion accu’s kunnen halen, participeren we in een project met een aantal kenniscentra, zoals TNO, KEMA en TUV en de werkgroep het Formule E-team.”

Volgens Kes hebben de Nikkel-metaalhydryde-accu’s (NiMH) van Honda en Toyota wel een positieve restwaarde en zijn ze recyclebaar, omdat er terug te winnen kostbare metalen in zitten.

De verwijderingsbijdrage voor gewone accu’s is op grond van het Besluit Beheer Batterijen (BBB) uit 2008 voor het komende jaar vastgesteld op €0,07. “Dit tarief geldt voor zowel ingebouwde accu’s in nieuwe voertuigen als aftermarket exemplaren”, vertelt Kes. “Die €0,07 zit overigens in de €45 verwijderingsbijdrage die importeurs via hun dealers incasseren.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.