Winterbanden: weken wachttijd of niet leverbaar

Redactie Redactie
• Laatste update:

Michelin en Goodyear/Dunlop
Vooral de standaardmaten van de merken Michelin en Goodyear/Dunlop dreigen op te raken. Woordvoerders van beide merken beamen dit. “We hebben een flinke backorder en zijn nog volop aan het produceren. De vraag is dit jaar flink groter dan vorig jaar en klanten die te laat hebben besteld, krijgen nu met een vertraging te maken”, vertelt Ed van Proosdij, woordvoerder van Goodyear Dunlop.

Volgens Van Proosdij zijn mensen er nu eerder bij omdat ze hebben geleerd van vorig jaar, toen ze pas op zoek gingen naar winterbanden toen ze hinder ondervonden van de gladheid doordat het al vroor.
Michelin ziet om dezelfde redenen een fikse groei in de vraag naar haar banden. “De vraag is tussen januari en september dit jaar met 25% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar”, aldus Jessica van der Gucht, woordvoerder van Michelin.

Zakelijk rijders
Consumenten die hun banden willen wisselen of nieuwe winterbanden willen aanschaffen, moeten rekenen op een aantal dagen tot weken wachttijd. Maar ook sommige leaserijders kunnen hier tegenaan lopen. Onder andere Luuk van Halder, operationeel directeur van ING Car Lease, constateert een tekort. “Vredestein gaat redelijk, maar de voorraad van Goodyear/Dunlop en Michelin lijkt wel op. Ik vind dat onbegrijpelijk: het is toch wel bekend dat de vraag naar winterbanden elk jaar toeneemt. Ze anticiperen daar te weinig op.”

Bij een tekort bieden bandenspecialisten B-merken aan, maar daar neemt Van Halder geen genoegen mee. “Onze berijders hebben voor A-merken betaald.” In totaal rijden er 50 duizend auto’s van ING Car Lease op winterbanden. “We hebben gelukkig zelf ook een voorraad, daar putten we nu uit.”

Andere partijen, onder meer Leaseplan, Multilease en de Autolease Alliance, zeggen geen problemen te ervaren. Bandenspecialist Euromaster zegt dat ze haar zakelijke klanten goed kan beleveren. “De leasemaatschappijen hebben in mei al doorgegeven hoeveel nieuwe contracten er zijn en op basis daarvan hebben we besteld. Als er toch een tekort is bijvoorbeeld bij een bepaald merk, bieden we in samenspraak met de leasemaatschappij een vergelijkbaar alternatief aan. Daar komen we in principe altijd uit”, vertelt Koen Buyst, marketing directeur bij Euromaster.

Paniek
Overigens vindt Buyst de commotie rond het tekort aan winterbanden overdreven. “Dit verhaal komt elk jaar weer naar boven. Dit jaar alleen wat vroeger omdat mensen nu eerder hun banden willen wisselen. Als de gewenste banden te vinden zijn, zorgen wij dat we ze krijgen. Naast de fabrikanten hebben we daar ook andere kanalen voor. Er is bij ons geen paniek, alleen hier en daar gemor over de wachttijden. Maar als mensen zes weken voor ze op wintersport gaan hun banden bestellen, komt het zeker goed.”

Vaco heeft onderzoek gedaan onder ruim 400 consumenten naar het gebruik en kennis van winterbanden. Bekijk de factsheet (pdf) in de rubriek Feiten & Cijfers.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.