Innovam schetst toekomst autobranche-medewerkers

Redactie Redactie
• Laatste update:

Innovam heeft geïnventariseerd welke trends in de komende jaren de meeste impact hebben op ondernemers en hun medewerkers. De uitkomsten worden gebruikt om het beroepsonderwijs en scholing voor werkenden (de Branchekwalificatiestructuur, kortweg BKS) hierop voor te bereiden.

In de personenautobranche wordt verwacht dat de trend van minder mechanica naar meer elektronica stevig doorzet, vanwege de opmars van hybride en elektrische aandrijving en onboard systemen. Dat betekent dat medewerkers naast kennis van nieuwe technieken, zich ook een nieuw ‘veiligheidsbewustzijn’ eigen moet maken.

Op managementniveau wordt van medewerkers gevraagd dat ze steeds meer kunnen sturen op cijfers, vooral als de trend doorzet dat verkoopactiviteiten vanuit één punt worden aangestuurd en de aftersales wordt verspreid.

Over verkopers en verkoopleiders meldt het onderzoek: “De verkoopmanager is in de praktijk veelal een doorgegroeide verkoper die goed was in het verkopen van auto’s. Gezien de ontwikkelingen is het wenselijk dat de verkoopmanager steeds meer beschikt over concrete managementcapaciteiten, zoals financiële aansturing. Zeker als er sprake is van scheiding tussen sales en aftersales zal de verkoopmanager zijn eigen winkel beheren. De veranderde klant vergt bovendien andere kwaliteiten en andere aansturing van de salesmedewerkers. Het gaat niet meer alleen om verkopen, maar om écht contact maken met de klant.”

Over de Eerste Autotechnicus zegt het onderzoek: “Het stellen van diagnoses wordt belangrijker. Vanwege de technische complexiteit verschuift dit steeds meer naar de technisch specialist. Gezien het routinematige karakter van de overige werkzaamheden en de verwachte doorontwikkeling van hulpmiddelen als toegevoegde realiteit (zoals bijvoorbeeld een 3D-bril die de monteur ondersteunt bij reparaties) is de verwachting dat de autotechnicus steeds meer taken van de Eerste Autotechnicus kan uitvoeren.” En dat betekent wellicht dat de functie van eerste autotechnicus verdwijnt.

Download het complete onderzoek in de rubriek Feiten&Cijfers.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.